Protester mot dyrt trygghetsboende

Snart är det nya trygghetsboendet på Fornminnesvägen färdigt. Hyrorna ligger som mest på 11900 kronor, något som Margareta Bergström från PRO och den blivande hyresgästen Sylvia Pettersson opponerar sig mot.
Snart är det nya trygghetsboendet på Fornminnesvägen färdigt. Hyrorna ligger som mest på 11900 kronor, något som Margareta Bergström från PRO och den blivande hyresgästen Sylvia Pettersson opponerar sig mot.
I april är det nya trygghetsboendet i centrum färdigt.

Men pensionärerna protesterar.

Som mest får hyresgästerna betala 11 900 kronor i hyra, samtidigt som personal saknas.

– Det borde inte kallas trygghetsboende, säger hyresgästen Sylvia Pettersson.

Det finns ett handtag i duschen att stötta sig mot. Utrymmet under diskbänken är rullstolsanpassat och i hallen sitter en bildskärm så att det går att se vem som ringer i porttelefonen.

Den blivande hyresgästen Sylvia Pettersson går omkring i lägenheten som ska bli hennes på Fornminnesvägen. Hon kommer att betala 8 900 kronor i månaden för tvåan på 62 kvadratmeter.

– Jag flyttar hit för att slippa trappan hemma hos mig. Månadskostnaden blir dubbelt så hög som den jag har nu, men jag har råd eftersom jag säljer min bostadsrätt, säger Sylvia Pettersson.

Hennes lägenhet är den billigaste tvåan i trygghetsboendet. Som mest kostar en tvåa här 11 900 kronor i månaden. Månadshyran för ettorna ligger mellan 6100 kronor och 8 900 kronor. Det kan jämföras med snittpensionen i Vallentuna, som låg på 15 685 kronor år 2012, enligt den senaste jämförelsen från Pensionsmyndigheten.

Och hyresnivåerna avskräcker. Lokaltidningen Mitt i har pratat med en Vallentunabo som avstått från att söka sig till det nya boendet.

– Jag skulle vilja bo där, men hyrorna är alldeles för höga, säger pensionären.

Margareta Bergström, ordförande i PRO i Vallentuna, är kritisk både till hyresnivåerna och till det faktum att trygghetsboendet saknar personal. Hon och Sylvia Pettersson ska nu jobba för att kommunen anställer personal.

– Utan personal finns det ingen trygghet, säger Sylvia Pettersson.

Och kanske blir det personal här i framtiden. Det säger Gunnel Orselius Dahl (FP), tidigare ordförande i socialnämnden.

– En enig nämnd beslöt att det inte skulle finnas personal eftersom det inte är ett särskilt boende. Men inget är hugget i sten, diskussionen får föras.

Gunnel Orselius dahl uppmanar pensionärer att söka bostadstillägg för att klara hyran.

– Jag förstår att de tycker att ­hyran är hög. Men det är en nyproduktion och det ingår en gemen­sam lokal där hyresgästerna kan ha matlag eller spela bridge, säger hon.

­Månadskostnaden blir dubbelt så hög som den jag har nu.Sylvia petterson blivande hyresgäst

Fakta

Boendet rymmer 24 lägenheter

Trygghetsboendet rymmer 24 ettor och tvåor. De är mellan 45 och 63 kvadratmeter stora. Den lägsta hyran är 6 100 kronor och den dyraste 11 900.

Den högsta hyran, 11 900 kronor, motsvarar ett kvadratmeterpris på 2 263 kronor per år. Det kan jämföras med 1 606 kronor, snittpriset per kvadratmeter och år för de lägenheter som Stockholms bostadsförmedling förmedlade i trygghetsboenden i Stockholm under 2014.