Protester mot privatisering av psykvård

Den borgerliga majoriteten vill upphandla psykiatrin, där bland annat Gröndals psykosmottagning ingår.

Men förslaget om privatisering av just Gröndalsmottagningen möts av stora protester.

– Det här är den mest utsatta gruppen vi har i samhället. Ska de nu behöva vårdas till lägsta pris? undrar landstingsledamoten Curre Hansson (S).

Även ledningen på Gröndals psykosmottagning är kritisk.

– Varför blir vi inte undantagna när vi fungerar väl och har en skör patientgrupp? Det riskerar att ske personal- avhopp och medföra ganska stora förändringar. Men vi kommer självklart att fortsätta kämpa för att vården ska bli bra som möjligt för patienterna, säger Josefin Lundström, ledningsansvarig över-läkare på Gröndals psykosmottagning

Gröndals psykosmottagning består av ett 20-tal anställda och vänder sig till personer som bor i Hägersten, Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen.

Enheten är specialiserad och arbetar med vuxna personer från 18 år med psykossjukdomarna schizofreni, vanföreställningssyndrom och schizo- affektivt syndrom.

Men de styrande i landstinget håller inte med kritikerna.

– Vi tror att vi kommer att få ännu bättre vård och det är också vår erfarenhet från Järvafältet och nordöstra delen av länet där vi har fått ännu bättre psykosvård efter att vi har fått externa krafter som tagit över. Det har blivit mera vård för patienterna och mindre administration, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) till Radio Stockholm.

Det här är den mest utsatta gruppen vi har i samhället.Curre hansson (S) landstingsledamot