Protester mot sopstation

Oroliga grannar diskuterar den planerade återvinningsscentralen i västra Rissne.
Oroliga grannar diskuterar den planerade återvinningsscentralen i västra Rissne.
Nyheten om att Solna och Sundbybergs nya återvinningscentral planeras i västra Rissne har väckt starka känslor. Trafikkaos och buller är två farhågor.

Förra veckan överlämnades en protestlista med nästan 400 namn.

Den 28 februari meddelade Lokaltidningen Mitt i att en återvinningscentral kan komma att byggas i västra Rissne, mellan Rissneleden och Ulvsundavägen.

Sedan dess har kommunen gått vidare med förslaget att utreda om platsen är lämplig för en 10 000 kvadratmeter stor återvinningscentral. Många i närområdet är dock upprörda för att kommunen väljer att fokusera på västra Rissneområdet.

Kerstin Nordin, som bor på Lavettvägen, menar att trafiken på Rissneleden är det som kommer att påverkas mest negativt av den planerade återvinningscentralen.

– Den är redan något vansinnigt. Det är bara köer, både på morgonen och eftermiddagen. Många använder vägen som en genväg i stället för att åka på Ulvsundavägen. Bullret kommer att öka också.

Dessutom menar hon att Rissnes rykte kan komma att försämras.

– Många tycker redan att Rissne är som en sopstation och nu sänks ryktet ännu mer.

Kerstin Nordin och ett tiotal andra som bor intill Rissneleden lämnade förra tisdagen in en protestlista där man hade fått ihop 397 namn. Namnen har tillkommit på ungefär två veckor och Kerstin och de andra tänker fortsätta att samla in fler under de kommande veckorna.

Personen som fick ta emot protestlistan var Jan Jogell (S), ordförande för stadsbyggnads- och miljönämnden i Sundbyberg. Han menar trots kritiken att området mellan Rissneleden och Ulvsundavägen är den absolut bästa platsen att ha återvinningscentralen på i dagens läge.

– De platser vi har undersökt tidigare är vid Madenområdet norr om Hallonbergen, ungefär där Hornbach ligger nu, samt Kvarnkullen.

– Madenområdet fungerar inte för att underlaget består av sankmark och det skulle kosta väldigt mycket att ordna marken så att man kan ha en återvinningscentral där. Och Kvarnkullen är inte kommunens mark, säger Jan Jogell.

I dag kan Solna- och Sundbybergsborna lämna sina grovsopor vid Kvarnkullen, intill den så kallade Rissnerondellen. Men det är en temporär plats. Marken ägs av Stora Ursvik KB, ett exploateringsbolag som ägs av NCC och Vasakronan. Som det ser ut nu kommer kommunen att kunna förfoga över marken som längst fram till 2015.

Jan Jogell förklarar att kommunen nu börjar utreda hur lämplig platsen mellan Rissneleden och Ulvsundavägen är för en återvinningscentral:

– Vi ska titta på faktorer som buller, trafik och underlagets lämplighet. Vi planerar att vara klara med denna utredning om ett år.

När kan Solna- och Sundbybergborna räkna med att ha en ny återvinningscentral?

– Om två tre år. Snarare tre år skulle jag säga.

Fakta

Den nya återvinningscentralen

Kommunen äger inte marken Kvarnkullen, därför räknar man inte med att kunna ha kvar dagens återvinningscentral efter 2014.

Beslutet att man ska utreda om platsen är lämplig togs den 20 februari.

Kommunen planerar att placera Solna- och Sundbybergs nya återvinningscentral i grönområdet mellan Rissneleden och Ulvsundaleden.

Om ett år väntas utredningen vara klar. Först om tre år väntas den nya återvinningscentralen stå klar.

Källa: Sundbybergs stad