ANNONS

Protester mot skola på Fågelsången

Valentina, Gunnel med taxen Max och Berit samlar in underskrifter mot bebyggelse på Fågelsången
Valentina, Gunnel med taxen Max och Berit samlar underskrifter.
I tisdags var det sista dagen för Salemborna att tycka till om var den nya grundskolan ska placeras. Merparten av synpunkterna är emot att bebygga på Fågelsången.
ANNONS

Frågan om var Salems nya grundskola ska placeras har rört upp känslor och delat så väl politiker som kommuninvånare.

Förvaltningens huvudförslag är att grundskolan ska placeras på Fågelsången, något som Moderaterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet stödjer. Liberalerna och Rönningepartiet hoppas i stället på att skolan ska placeras på Södra Hallsta.

Fram till den 10 januari kunde kommuninvånarna tycka till om placeringen och ett fyrtiotal har mejlat synpunkter i frågan. Merparten av synpunkterna är emot att bygga på Fågelsången.

Kommunalråd Lennart Kalderén (M) kommenterar synpunkterna.

– Vi har förstått att det skulle komma kritik mot väglösningen söder om Rönningeborg. Naturligtvis tar vi kritiken på allvar. Kommunen kommer att undersöka andra alternativ, främst att lägga bilvägen parallellt med gång- och cykelvägen som går in från viadukten vid Säby bollplan.

Utöver de fyrtiotalet mejlen så har en namninsamling med 200 underskrifter gjorts under rubriken ”Bevara Fågelsången Obebyggd”. En av initiativtagarna till aktionsgruppen är Valentina Westling.

Varför är ni emot en skola på Fågelsången?

–  Det är vår chillarplats. Barnen har lekt där i generationer, folk rastar sina hundar, det är vår gröna lunga, vårt andningshål. Det är också en av de få gröna Bornsjökilarna som är bevarade, vilket är viktigt för de vilda djuren som använder det för att ta sig mellan olika platser, säger hon.

– Dessutom är det väldigt lyhört eftersom det ligger som i en dal så för oss som bor runt om, så hörs allt ljud väldigt väl. Jag brukar säga att tappar man en knappnål på Fågelsången så hör vi det.

ANNONS

Var vill ni skolan ska placeras?

– Det är inte vårt problem att lösa, det vi är emot är en placering på Fågelsången. Sen är det upp till politikerna som får lösa situationen, men det finns ju redan flera andra tänkbara platser.

Kommundirektör Per Almström har tagit del av synpunkterna.

Vi har förståelse för de närboendes oro men är också medvetna om att de som är positiva eller inte har någon uppfattning inte är lika angelägna att höra av sig med synpunkter.  

– Från tjänstemännens sida kommer vi nu att titta på hur skolan och tillfartsvägen ska utformas på bästa sätt utifrån bland annat de synpunkter som har framförts. Vi lämnar sedan över allt material till kommunstyrelsen som beslutar var skolan ska ligga.

Läs mer: Här vill politikerna skolan ska placeras

Södra Hallsta och Fågelsången är förslag för skolbygge.

Södra Hallsta och Fågelsången är förslag för skolbygge.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.