ANNONS

Protester när stan vill bygga skola på Solhems bollplan

Solhems bollplan, protester, Spånga IS
Pojkspelarna i Spånga IS slöt upp för att rädda bollplanen.
Där Solhems bollplan ligger i dag planerar staden att slå upp en ny skola för Bromstensstadens barn. Men nu växer protesterna.
– Det är feltänkt, säger Håkan Serden från nätverket Spångas framtid.
ANNONS

Som Mitt i tidigare berättat gör den framväxande Bromstensstaden att det kommer att behövas fler skolor i Spånga. Därför har staden tagit fram planer på att bygga en ny skola för 630 elever från förskoleklass till årskurs 6. Men inte i Bromsten, utan på andra sidan järnvägen, på nuvarande Solhems bollplan, även kallad Gribbyplan.

Fick konstgräs i december

I helgen som gick hölls en manifestation mot skolplanerna. Banderoller sattes upp kring bollplanen, och även pojkspelarna från Spånga IS som höll på att träna på planen slöt upp.

– Planen försågs med konstgräs så sent som i december i fjol och är numera fullbokad. Den behövs. Det är den enda bollplanen i närområdet. Och vi menar att behovet av skola ska tillgodoses där eleverna dyker upp, nämligen i Bromstensstaden, säger Håkan Serdén.

Varnar för trafiken

Han frågar sig också hur barnen från Bromstensstaden ska ta sig till skolan, som kommer att ligga på andra sidan om såväl järnvägen som den hårt trafikerade Bromstensvägen. Visserligen planeras en gångväg under järnvägen, men det tror han inte räcker.

– De facto kommer föräldrarna, åtminstone till de minsta barnen, att skjutsa sina barn i bil. Och det är väl inte meningen.

Ny skola planeras – Solhems bollplan offras

”Rörelse på gräsrotsnivå”

Men kanske börjar det röra sig i frågan. När exploateringsnämnden i februari skulle ta beslut om en markanvisning bordlades ärendet av majoriteten. Och det finns signaler om att lokala Spångapolitiker börjar engagera sig frågan.

– Nu finns det en rörelse på gräsrotsnivå i Sundby, Flysta och Solhem. De engagerar sig och sätter press på lokalpolitikerna, säger Håkan Serdén.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.