Många protesterade mot avvecklingen – få kom på kommunens möten

Täby kommunhus. Täby kommun får hård kritik för stelbenta riktlinjer vad gäller dödssjuka ALS-patienten Anders Scheef, 68,
Många föräldrar och andra har protesterat mot avvecklingen, men uppslutningen på kommunens "dialogmöte" var låg.
Många hundra protesterade mot avvecklingen av musikskolan i kommunens egen regi.
Men till kommunens tre ”dialogmöten” kom endast ett fåtal berörda föräldrar, enligt kultur- och fritidschef Erik Heribertson.

Täby kommun har i flera år bedrivit en traditionell kommunal musikskola genom att dels erbjuda elever att undervisas av kommunanställda musikpedagoger och dels tillhandahålla fyra privata utförare med samma upplägg för samma peng.

Gått med förlust år efter år

Nu ska den enskilda undervisningen i egen regi avvecklas efter flera förlusttyngda år. Kommunens kultur- och fritidschef Erik Heribertson säger att han drivit på detta eftersom situationen var ohållbar.

Många Täbybor protesterade kraftig när planen på att omorganisera kulturskolan blev känd och flera hundra skrev på protestlistorna mot avvecklingen av musikskolan i kommunens egen regi.

Få kom till kommunens ”dialogmöten”

Erik Heribertson säger att kommunen höll möte för föräldrar med barn i verksamheten för att reda ut missförstånd.

– Det var allt från 5-6 föräldrar till 12-13 som kom på mötet. Det var färre som kom än vad som hade anmält sig.

Heribertson uppfattning är att många föräldrar vill veta vad som händer med just deras eget barn som går i kommunala musikskolan. Andra stöttade lärarna, som ska sägas upp.

Förstår du att föräldrar och barn är oroad av att byta lärare?

– Ja, absolut. Det har vi full förståelse för.Det är ju kanske den största konsekvensen av det här att elever behöver byta lärare.
På måndag kväll ska kommunfullmäktiges politiker ta det slutgiltiga beslutet om omorganisationen av kulturskolan i Täby.

Nu fattar KF slutgiltigt beslut

Måndag kväll ska politikerna i kommunfullmäktige ta ställning till omorganisationen av kulturskolan som bland annat innebär ett avveckling av enskild musikundervisning i kommunens egen regi.

Fakta

Musikskolan – detta har hänt

Täby kommun erbjuder i dag individuell undervisning i instrument både via kommunala lärare och ett antal privata utförare som är upphandlade av kommunen.

Den individuella musikundervisningen i kommunens egen regi får redan i höst intagningsstopp, enligt alliansförslaget om att omorganisera kulturskolan.

Det ska fortfarande vara möjligt att spela för de av kommunen upphandlade musiklärarna inom privata företag.

18 kommunanställda musiklärare sägs upp. Nästan 800 elever tvingas byta musiklärare, enligt Lärarförbundet.

Ung kultur kallas den satsning som Täby kommun istället gör på gruppverksamhet inom musik, teater och konst. Kommunen ska satsa 3,6 miljoner kronor på Ung Musik, som drar i gång i januari år 2020.

Den 20 maj 2019 ska politikerna i kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet om omorganisationen.

Källa: Täby kommn