ANNONS

Hon startar protestlista efter politikernas förskolebeslut

Adriana Lo Cascio, Förskola, Upplands-Bro
Adriana Lo Cascio hoppas att protestlistan hon startat ska göra skillnad och stoppa förändringarna som träder i kraft 1 mars.
Adriana Lo Cascio är en av många föräldrar som påverkas av åtstramningarna inom kommunens förskolor och fritids. Hon ville göra något åt situationen och startade därför en protestlista.
– Finns det andra föräldrar som tänker och tycker som jag så kanske vi kan stoppa det här, säger hon.
ANNONS

Både förskola och fritids berörs av förändringarna som politikerna tog ställning till vid kommunfullmäktige under förra veckan.

Minoritetsalliansen fick med stöd av SD bland annat igenom att barn till föräldralediga, eller barn som har föräldrar som är arbetssökande, får vara mindre tid på förskola eller fritids. Tidigare var dessa barn berättigade till 5 timmar per dag, nu i och med det nya beslutet får de gå 3 timmar om dagen.

”Det är jätteviktigt att barnen kan umgås med varandra”

Med två döttrar, en som är fem månader, och en fyraåring, undrar Kungsängenbon Adriana Lo Cascio hur det ska bli framöver – särskilt för dottern som går på förskola.

– Min fyraåring är redan ledsen att hon inte får vara där på fredagar, säger Adriana Lo Cascio och fortsätter:

– Jag tycker det är jättesynd att barnen inte får gå till förskolan så mycket som innan, det är jätteviktigt att barnen kan umgås med varandra. De som inte får vara där lika mycket kommer känna sig utanför, säger Adriana Lo Cascio.

Fakta

Här är förändringarna som börjar gälla 1 mars

✔ Barn till föräldralediga, eller barn som har föräldrar som är arbetssökande, får rätt till minskad tid på förskola eller fritids. Tidigare fem timmar blir istället tre.

✔ Barn på förskolan ska ha minst tre veckors sammanhängande ledighet under sommaren. Alternativt ska denna ledighet ha tagits ut någon annan gång under året.

✔ Inskolningen på förskola ska kosta pengar, tidigare har detta varit avgiftsfritt.

✔ Syskonförtur gäller endast för syskon som är folkbokförda på samma adress.

✔ Föräldrar med låg inkomst kommer inte längre få en reducering av sin förskoleavgift.

Källa: Upplands-Bro kommun

Hur kom du på att du vill starta en namninsamling?

– När en av pedagogerna på min dotters förskola berättade om förändringarna så blev jag jättearg och upprörd. Finns det andra föräldrar som tänker och tycker som jag så kanske vi kan stoppa det här.

Vad är målet?

– Att politikerna låter barnen få vara även fortsatt 25 timmar i veckan på förskolan. Att de höjer priset kan jag förstå, men att de höjer priset och låter vissa barn vara mindre tid på förskolan är orättvist, säger Adriana Lo Cascio.

Här hittar du namninsamlingen.


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.