Nu provtas vattnet efter läckan

kök
Vatten som ska drickas bör förts kokas.
På tisdagseftermiddagen började staden ta prover på vattnet efter läckan.
Resultat

På tisdagseftermiddagen påbörjades en serie prover på Lidingös dricksvatten  för att säkerställa vattenkvalitén efter helgens läcka på en huvudvattenledning. 

 Resultat och analyser av proverna väntas vara klara under onsdagskvällen eller torsdag förmiddag, enligt Lidingö stad.

Tills dess gäller rekommendationen att koka vatten för dryck, matlagning och tandborstning som en försiktighetsåtgärd.

Kokningsrekommendationen hanteras dock olika. Till exempel har, enligt uppgift, kaffeautomaterna i stadshuset tillfälligt stängts av eftersom de inte värmer vattnet tillräckligt mycket. I sociala medier förekommer andra uppgifter att folk druckit vattnet sedan läckan lagades och ändå är ”friska som nötkärnor”.

Fakta

Detta har hänt

5 jan. Natten. En läcka uppstår på en huvudvattenledning för dricksvatten. På ängen mellan Mosstorp och Lillåkersvägen flödar vatten upp.  Många hushåll på södra ön utan vatten.

6 jan. Schaktningsarbete påbörjas för att leta efter den trasiga ledningen. Rätt ledningsdel lokaliseras och stängs av. Det innebär att de flesta hushållen åter får vatten. Rekommendation om att koka vattnet kommer. I Högsätraområdet är man fortfarande utan vatten. Ett tappställe upprättas vid Högsätra sjukhus, vattnet som hämtas där behöver inte kokas.

7-8 jan. Läckan lokaliseras och lagning påbörjas. Detta resulterar i tillfälliga avstängningar av vattnet.

9 jan. Provtagningar av vattnet påbörjas.

Källa: Lidingö stad