ANNONS

Bröt revbenen i jakt på Pippi – i jul är Anna Prussiluskan igen

Intiman, Anna Hallgen, 46 år (Prussiluskan) , Pippi med stickad tröja: Alice Svärd, 14
”Hon är lite egenkär och inte vän och snäll hela tiden”, säger Anna Hallgren som älskar rollen som Prussiluskan i ”Pippi firar jul”.
Stockholmare som älskar Astrid Lindgrens teaterföreställningar kan tacka Anna Hallgren. Torsbybon tröttnade på julfirande på Lisebergs camping och tog showerna till Stockholm 2007.
I ”Pippi firar jul” på Intiman är hon Prussiluskan – en roll som knäckte hennes revben 2009 men som hon ändå älskar.
ANNONS

Fröken Prysselius och poliserna Kling och Klang jagar Pippi Långstrump runt Villa Villekulla. I tumultet hamnar Prussiluskan i kläm mellan Klings ben – och bryter två revben.

– Jag vrålade. Jag spelade faktiskt klart men det blev med ett helt annat kroppsspråk. Resten av föreställningarna spelade jag på kraftigt smärtstillande tabletter, säger skådespelaren Anna Hallgren.

Olyckan inträffade på Vasateatern 2009. Tio år senare klättrar Anna Hallgren upp på Intimans scen. Hon rättar till pälsmössan, klappar Pippi på axeln och smilar mot fotografen.

– Jag och Pippi är ju vänner, säger hon spricker upp i ett skenheligt leende.

Intiman, Anna Hallgen, 46 år (Prussiluskan) , Pippi med stickad tröja: Alice Svärd, 14

Anna Hallgen som Prussiluskan tillsammans med Alice Svärd, 14, som Pippi Långstrump utanför Villa Villekulla. Foto: Pekka Pääkkö.

”Älskar den här rollen”

Hon har spelat Prussiluskan åtskilliga gånger och när föreställningen ”Pippi firar jul” har premiär på Intiman den 30 november krokar hon arm med handväskan och skjuter de kantiga glasögonen uppför näsryggen igen. Trots fadäsen för ett tiotal år sedan kan hon inte sluta tycka om karaktären.

– Jag älskar den här rollen. Jag tröttnar faktiskt aldrig på henne. Hon är lite egenkär och inte så vän och snäll hela tiden. Det är full fart på henne.

Tröttnade på julfirande på Lisebergs camping

Sedan sommaren 2004 då hon spelade pigan Lina i Emil i Lönneberga i Falkenberg har hon gjort olika Astrid Lindgren-karaktärer.

ANNONS

Så småningom blev det julföreställningar på Lisebergsteatern i Göteborg. Men Anna Hallgren längtade hem.

– Jag tyckte det var så jobbigt att spendera jularna i Göteborg – där regnar ju bara på vintern, haha. Vi bodde i små stugor i Lisebergsbyn, där var ganska ödsligt och barnen var små. Till slut sa jag: ”Vi måste starta något i Stockholm.”

”Jag ska pimpa scenkanten”

Därför har hon tillsammans med maken Martin Hallgren och regissören Kålle Gunnarsson satt upp Astrid Lindgren-föreställningar i Stockholm kring jul sedan 2007. Först på Vasateatern och sedan 2012 på Intiman.

Anna Hallgren sneglar på den vita vadderingen som hänger på sniskan på scenkanten.

– Mellan repetitionerna ska jag pimpa scenkanten så att det ser ut som snö. Träden ska få mer snö och fönstren ska bli snöiga. Jag gillar att vi alla hjälps åt i de här produktionerna. Det är inte så mycket som institutionsteater där alla har sin bestämda roll. Här finns ingen hierarki utan en väldigt fin sammanhållning.

Spelar in tv-serie om Palmeutredningen

Maken Martin Hallgren stormar in i salongen med ytterjacka och ryggsäck. I eftermiddag ska han vara med på repetitionerna som polisen Klang. Men nu har han bråttom till Strandvägen och inspelningen av SVT:s kommande komediserie om Palmeutredningen, ”We got this”, där han är rollsättare och statistansvarig.

Han skakar hand, säger ”puss” till sin fru och ”hej” till mig och hastar vidare.

”Roligt att spela tillsammans”

Paret delar arbetsplats då och då. Till sommaren hoppas de kunna sätta upp familjeföreställningar med Scen:747 på Värmdö bygdegård för tredje året i rad. Och i tv-serien spelar hon en av utredarna i Palmegruppen.

Att de står på scen tillsammans som i ”Pippi firar jul” händer inte lika ofta.

– Det är väldigt roligt att spela tillsammans. Annars befinner han ju sig bara bakom kameran, säger Anna Hallgren.

Julen varar inte till påska

Hon känner ingen sorg för Göteborg utan trivs med att fira jul på hemmaplan.

– Den här julen blir fantastisk. I och med att vi har premiär redan den 30 november kan vi vara lite lediga på veckorna och hinna förbereda julen. Annars har vi ofta repat fram till jul.

Förra årets föreställning ”Pippi på de sju haven” spelades ända fram till påsk. Men årets föreställning dansar ut med julen.

– Den här föreställningen är ju så knuten till jul och julstämning och därför spelar vi endast fram till den 6 januari. Efter det är man ganska mätt på julen.

Fakta

Svetsar staket hemma

Namn: Anna Hallgren.

Ålder: 46 år.

Bor: Villa i Torsby. ”Det är ett fritidshus som vi har byggt ut så att det har blivit dubbelt så stort. Nu är det 190 kvadrat och vinterisolerat. Tidigare var det 13 grader på vintern.”

Familj: Maken Martin Hallgren, 46, och barnen Ada, 18, och Malte, 15.

Det visste du kanske inte om Anna: ”Jag gillar att renovera möbler, lär mig att svetsa och har precis gått en silversmideskurs.”

Aktuell: Spelar Prussiluskan i föreställningen ”Pippi firar jul” som visas på Intiman 30 november–6 januari.