Prylar från Arvet efter Warhol säljs till högstbjudande

Obs, fotot är beskuret.
Obs, fotot är beskuret.
Läppglans, skateboards med Campbell Soup-motiv och iPhone-fodral. Utställningen Arvet efter Andy Warhol är konsthallen Artipelags mest besökta någonsin. Nu auktioneras föremålen ut på Tradera.

Den 25 september är sista dagen för den som vill se Warhols koppling till reklamvärlden och se hur hans konst lever vidare i kommersiella produkter. Efter det ska föremålen, allt från läppglans och iPhone-fodral till surfbrädor och Brillo-sittpuffar i skumgummi, säljas till högstbjudande.

– Andy Warhol förutspådde att museerna i framtiden skulle bli som varuhus och att varuhusen alltmer skulle likna museum. I utställningen har vi tagit fasta på denna dubbla rörelse och gjort museet till ett varuhus där vi visar de kommersiella aspekterna av Warhols verksamhet. För att löpa linan ut i Warhols förutsägelse låter vi därmed publiken köpa en del av utställningsföremålen, säger Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag.

Totalt rör det sig om ett femtiotal föremål. Den kanske mest eftertraktansvärda är 32 skateboards, alla med ett eget Campbell Soup-motiv, som auktioneras ut till en ensam köpare.

Produkterna är tillverkade under licens från The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, en stiftelse som grundades 1987 efter Warhols död och som idag förvaltar hur Warhols konst och motiv används. Intäkterna går till stor del till att stödja det amerikanska konstlivet.

Auktionen genomförs på sajten Tradera med start fredag den 9 september. Auktionsavslut är söndag den 25 september klockan 15.

Läs mer här.