ANNONS

Verkliga fröken Frimans affär slukad av elden

Bild ur tv-serien Fröken Frimans krig.
Bild ur tv-serien Fröken Frimans krig.
Det eldhärjade huset på Jakobsbergsgatan har inspirerat SVT:s serie Fröken Frimans krig. Kåken var också länge hem åt prylgalningen och bankmannen Erik Pensers stora samling filmaffischer och gamla sedlar.
ANNONS

Fastigheten på Jakobsbergsgatan 6 som ödelagts av en brand ägs av fastighetsbolaget Hufvudstaden. Förutom att Ivar Krueger ägt huset och det enligt Stadsmuseet är klassat som en av de kulturhistoriskt viktigaste husen i stan hade finansmannen Erik Penser länge kontor i fastigheten. Det berättar Journalisten och författaren Johan Erséus som nyligen skrev en bok om bolaget med anledning av deras 100-årsjubileum.

– Förutom en stor samling konst, gamla inramade sedlar och filmaffischer hade Penser även en privat biograf i fastigheten, säger Johan Erseus som också tillägger att Penser flyttade ut för ett par år sedan.

Inspiration för Fröken Frimans krig

Huset har förutom sina arkitektoniska kvalitéer även rötter i den svenska kulturen. Det var här som den första kvinnliga konsumentföreningen Svenska hem öppnade 1905 av Anna Withlock (förgrundsgestalten för Sissela Kyles rollfigur Dagmar i SVT-serien Fröken Frimans krig).

Från butiken Svenska Hem

Fruktshopping i den första Svenska hems-butiken på Jakobsbergsgatan 6

Konsumentföreningen bildades som en reaktion mot matfusket  – här skulle stockholmarna kunna köpa mat till rimliga priser. Trots att de utsattes för bojkott (av de manliga handlarna) i början blev föreningen en succé och kunde skryta med framstående medlemmar som exempelvis Selma Lagerlöf, Harriet Bosse, Elin Wägner och Ellen Key.

Exklusiva renoveringar

Att branden spridits så snabbt beror enligt brandingenjörerna på att huset just nu renoveras. Dessutom rör det sig inte om någon standardrenovering utan det är ett arbete som pågått i över ett år där Hufvudstaden anlitat specialister och konstnärer för att bevara de kulturhistoriskt värdefulla miljöerna på bästa möjliga sätt.

Renoveringen utförs av bolaget Zengun som skriver såhär på sin sajt:

”Fastigheten kommer att renoveras såväl interiört som exteriört och med stor hänsyn till de mycket påkostade detaljerna och materialvalen som återfinns i sekelskiftesarkitekturen”.

Fakta

En medeltidsborg

Fastigheten uppfördes mellan åren 1895 och 1897 och ritades av arkitekten Erik Josephson. Han hade inspirerats av samtida engelsk arkitektur: På slutet av 1800-talet var tolkningar av den nationalromantiska Tudor-stilen (1485-1603) och fasaden, helt gjord i Roslagssandsten, har alltså detaljer inspirerade av medeltida arkitektur.

Att husets interiörer är ovanligt tjusiga beror på att byggmästaren själv, C. G. Ohlsson, var en av de första hyresgästerna att flytta in

Från början innehöll den enbart bostäder, men läget mitt i stan har med tiden fått både affärer och kontor att flytta in. När huset byggdes fanns flera exklusiva lägenheter, den största  en 800 kvadratmeter stor paradvåning med nio rum. Salongen var placerad i hörntornet med god sikt ut över gatorna nedanför. I våningen, som också innehöll nio. Än idag finns lägenheter i den del som vetter mot Jakobsbergsgatan 6.

Källa: Fastigehetsbolaget Hufvudstaden
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.