Få dina prylar värderade i Täby centrum

Gamla prylar kan ge en slant.
Gamla prylar kan ge en slant.
Om man skulle vilja dryga ut semesterkassan med hjälp av gamla prylar man aldrig använder är det läge nu. Imorgon finns det en möjlighet att få saker värderade av Bukowskis värderingsmän som kommer på besök i Täby Centrum.

Har du en fåtölj som bara står och dammar eller någon gammal skål du aldrig tyckt om? Chansen finns att någon av alla dina prylar kan vara värda en slant. På torsdag dyker auktionshuset Bukowskis upp i Täby för att göra värderingar på Täbybornas gamla prylar.

– Man kan ta med sig allt egentligen. Konst, silver eller porslin, vi har en bred kunskap om allt möjligt. För den som vill få sina gamla leksaker värderade har vi Erik Ingare på plats som också är Antikrundans expert, säger värderaren Malou Haglund.

Vad tittar du som värderare efter när du ska avgöra om någonting kan vara värdefullt?

– Man får titta på kvalitén och vem som är formgivaren, och så måste man kunna datera föremålet annars blir det knepigt. Sen sätter man priset efter föremålets skick och vad liknande saker har kostat tidigare.

Händer det att människor sitter på saker de inte visste var värda en slant?

– Det händer hela tiden. Vi som är ute mycket i hemmen upplever det ofta när det gäller saker man ärvt. Det händer ofta att människor tror att någonting som hållits väldigt högt i en släktings hem är det som kommer att vara värt något.

Vad kan det vara?

– Många tror att en fin kristallskål som stått i ett skyddat vitrinskåp i en massa år är värt mycket, men det har visat sig att det finns hur mycket kristallskålar från slutet av 1800-talet som helst. Och alla är i felfritt skick vilket betyder att vi behöver göra många människor besvikna när det gäller priset.

Finns det någonting annat man ska tänka på när det gäller gamla värdefulla saker?

– Prissättningen är en färskvara. Har en tavla blivit högt värderad för 30 år sedan finns risken att pendeln har svängt och att den inte alls är värd motsvarande summa idag.

Måste man konka med sig allting till er eller går det bra med bilder?

– Det brukar ofta gå bra med bilder på telefonen, då kan man göra en rätt så bra uppskattning. Men det är väldigt svårt för oss värderare att få ett föremål förklarat, eller värdera någons ritning av ett föremål. Men bilder går oftast bra.

Finns det någonting som är hett på auktionsmarknaden nu? 

– Den asiatiska och orientaliska marknaden har gått väldigt starkt. Den typen av föremål kostade inte alls så mycket tidigare. Nu har det ändrats. Har man kinesiskt porslin från början av 1900-talet och föremålet är av god kvalitet finns det en stor chans att det kan vara värt en hel del. Dansk design är fortfarande efterfrågat, men intresset för 1900-talsdesignen har vidgats, från moderna möbelklassiker i 1920-talsklassicism och Svenskt Tenn, till att omfatta svenska möbler från 1900-talets mitt.

Vill du få något värderat? De finns på plats kl 10 till 20 i Täby Centrum, Inomhustorget.