Psykdoktor pressade kvinnliga patienters fötter mot sitt skrev

Hovrätten mildrade tingsrättens dom, men ändrade inte straffet, villkorlig dom och dagsböter.
Hovrätten mildrade tingsrättens dom, men ändrade inte straffet, villkorlig dom och dagsböter.
Läkaren på den psykiatriska mottagningen var inte bara intresserad av att hjälpa de kvinnliga patienterna med deras psykiska mående. Han ville även ha deras fötter i knät.

Överläkaren vid den psykiatriska mottagningen i Huddinge dömdes i tingsrätten för att vid flera tillfällen ha sexuellt ofredat kvinnor som var under behandling hos honom.

Påföljden blev villkorlig dom och 40 dagsböter om 420 kronor, samt skadestånd till de sex kvinnorna om 9 400 kronor vardera. Kvinnorna kom från olika delar av Stockholm, från Hägersten, Tumba, Haninge och Huddinge.

Övergreppen skedde under 2013-2016 och domen föll 2017.

Ville bli frikänd

Men läkaren överklagade till Svea hovrätt och yrkade på att frias. Åklagaren yrkade å sin sida på att mannen skulle dömas till fängelse.

Läkaren fick till viss del gehör i hovrätten, som nu har mildrat domen. Hovrätten menar att det vid några av tillfällena handlat om ofredande och inte sexuellt ofredande.

Men hovrätten ifrågasätter inte att handlingarna har skett såsom kvinnorna uppgett.

Tryckte fötterna mot könet

Flera av dem har berättat att läkaren lagt upp deras fötter i knät och tryckt dem mot sitt kön. Han har också masserat deras fötter och ben. En kvinna uppger att mannen sugit och pussat på hennes fingrar.

Dessa händelser rubricerar hovrätten som sexuellt ofredande.

Men vid flera andra händelser anser hovrätten inte att det är bevisat att läkaren haft sexuella avsikter.

Kramar och smekningar

Det gäller komplimanger för kvinnornas utseende, särskilt då deras fötter, om kramar och andra närmanden som att hålla i patienternas händer, eller smekningar på lår och kind.

Hovrätten ändrar dock inte påföljden, så den villkorliga domen kvarstår. Dagsböterna skrivs däremot ner, till 200 kronor, då läkaren fått avsluta sin anställning och inkomsten därmed minskat kraftigt.

Saltad räkning

I hovrätten hade han anlitat en egen försvarare och för dennes räkning begärt ersättning för kostnader om 343 000 kronor. Det var alltför väl tilltaget, ansåg hovrätten som skrev ner ersättningen till 69 000 kronor.

Läkaren har nu överklagat domen till Högsta domstolen. Beslut om HD tar upp fallet väntas om några veckor.