Psykiatrin ska få mer personal

Järfälla och Upplands-Bros kritiserade psykmottagning lovar bättring.

Men Leif Johnsrud överväger ändå att byta mottagning för sin hustru.

Lokaltidningen Mitt i kunde den 28 februari berätta om situationen på psykiatriska mottagningen för Järfälla och Upplands-Bro. Flera bland personalen har antingen sagt upp sig eller är sjukskrivna. En tidigare läkare på mottagningen vittnade om en omänsklig arbetsbörda.

Arbetsmiljöverket ställde, efter en inspektion 30 januari, flera krav på mottagningen.

Leif Johnsrud, vars hustru är patient på mottagningen, och som intervjuats i Lokaltidningen Mitt i, har reagerat starkt på ett uttalande som landstingets biträdande verksamhetschef Lene Klein gjorde i artikeln, om att alla som behöver kan få samtalsterapi.

Det stämmer inte, enligt Leif Johnsrud.

– Mottagningen har en väntelista till psykoterapi på 60-70 personer, men på den listan finns inga personer över 65 år. De som prioriteras är gravt självmordsbenägna patienter i åldern 18-25 år. Och även bland dem finns en väntelista.

Det är, anser Leif, underförstått att de som är äldre än 25 år inte har någon chans till terapi.

– Jag vet inte vad jag ska göra, jag funderar på att vända mig till en annan mottagning.

Lene Klein, biträdande verksamhetschef på landstingets Psykiatri nordväst, bekräftar långa köer.

– Men det finns ingen särskild prioordning av patienter, säger hon.

De som inte kan erbjudas hjälp inom tre månader, ska erbjudas hjälp på någon annan mottagning, enligt vårdgarantin, säger Klein.

Den psykiatriska mottagningen lovar efter Arbetsmiljöverkets kritik att genomföra flera åtgärder, bland annat att nyanställa och inrätta en arbetsgrupp.