Publiken börjar fatta galoppen på Bro Park

Claes Björling är Bro Parks äldsta tränare med många internationella tävlingar i bagaget.
Claes Björling är Bro Parks äldsta tränare med många internationella tävlingar i bagaget.
Bro Park har under sitt första år lyckats locka en större publik än Täby galopp. Men året har också kantats av ett rån och flyttstök. Nu börjar den viktigaste utmaningen - att öka intresset för galoppsporten.

Solen steker över Bro Parks tävlingsbanor och en ensam ryttare på sin häst dundrar förbi med dova hovtramp mot gräsunderlaget. Publikläktaren är tom men genom de stora glasfönstren till restaurangen kan man se att dagens förberedelser precis har börjat.

Det har snart gått ett år sedan invigningsdagen den 19 juni som lockade omkring 9000 besökare. Men än är allt inte klart.

– Det är lätt att underskatta hur stort projekt det är att få allt på plats. Det är ett mycket större företag än vad man kan tro. Det kommer att ta omkring fyra, fem år innan man kan säga att vi är färdiga och allting har satt sig, säger Ulf Hörnberg som är vd för Svensk Galopp AB.

Ulf Hörnberg, vd Svensk Galopp AB.

Närmast ska hela grusbanan grävas upp och läggas om efter att man hittat sten i den, vilket gör att en del tävlingar måste flyttas till Göteborg och Malmö. Det saknas också en verkstad – vilket orsakat en anmälan till arbetsmiljöverket som dock har dragits tillbaka. Svensk Galopp och skyddsombudet från Kommunal har nu lagt upp en handlingsplan för att skapa en bättre arbetsmiljö.

Investering på 700 miljoner

Det finns också många gamla byggnader på området som behöver renoveras och nya träningsbanor ska anläggas.

– Det är ett stort projekt och en del saker blev inte som vi hade tänkt oss. Men det är en investering på 700 miljoner. Vi har sålt den gamla marken men inte börjat få in pengarna än. När vi får det kan vi utveckla mer här, säger Ulf Hörnberg.

Vid den vita läktarbyggnaden vinkar Anna Fischer till oss. Hon jobbar på marknadsavdelningen, men kallar sig själv för Bro Parks allt-i-allo. Hon tar täten bort mot stallbacken.

– Det har varit turbulent. Vi flyttade raskt från Täby och sen skulle vi få in allt från stora Täby galopp här, säger hon.

Större ytor för träning

Möbler, stora travar av stamböcker och årsböcker, teknik, priser och tavlor är några av de saker som har fått stuvas in där de fått plats. Inomhusytorna har blivit mindre jämfört med Täby.

– Men utomhusytorna är fyra gånger så stora här, säger Anna Fischer. I Täby krympte det ju mer man byggde runt omkring. Det här är mycket bättre.

Även stallen har blivit större. Claes Björling, som är anläggningens äldsta tränare med sina 87 år, visar oss stall 15 där han har sina sex hästar. Hästarna har bytt upp sig från nio till tolv kvadratmeter var.

Claes Björling och jockeyn Rebecca Colldin.

– Det här är jättebra. Bra luft, stort, högt i tak och hästarna kan stå med fönster, säger han och klappar om nya stjärnhästen Marshgate Lane som just tränat och fått en dusch av jockeyn Rebecca Colldin.

Claes Björling tycker att omställningen till en ny anläggning har gått relativt smärtfritt.

– Det hade sina problem i början, men nu har det rätat ut sig, säger han.

Ny publik hittar hit

Sedan invigningsdagen har Bro Park lockat en större publik än året innan på Täby. Med ett snitt på 1 300 besökare per tävlingsdag har man ökat publiksiffran med femtio procent.

– Man kan dra en ring runt Bro Park och se att vi har fått ny publik från det området. Det är jätteroligt och viktigt med ny publik och vi hoppas att de blir intresserade av sporten, säger vd Ulf Hörnberg.

Nu är det viktigt att hålla kvar den nya publiken. Till skillnad från exempelvis i Storbritannien ligger galoppen i Sverige i skuggan av traven. På den nya anläggningen vill han skapa en större helhetsupplevelse och fler evenemang för att den ovana publiken ska hitta till galoppbanorna.

– Sen måste vi förbättra kvalitén på tävlingarna. I dag finns det för få galopphästar i Sverige.

Drabbades av rån

Efter det uppmärksammade rånet i september förra året när tre maskerade och tungt beväpnade rånare tog sig in på anläggningen och rånade biljettkassan har man gjort en översyn av säkerheten. Ännu har ingen hållits ansvarig för brottet.

– Det var väldigt tråkigt för de berörda, men det känns som att vi är förbi den delen. Personalen har fått det stöd de behövde, säger Ulf Hörnberg.

Direkt efter rånet testade man att ha kontantslösa kassor, men hanteringen av småbelopp på kort är för dyrt.


”De passar in i kommunen”


– Saker måste bli bättre innan vi kan införa det. Visionen är en kontantlös hantering.

På det stora hela har det varit ett bra och positivt år, tycker Ulf Hörnberg.

– Det har varit en positiv publiktillströmning, vi har en fantastisk anläggning som kommer att bli jättebra på sikt och vi har blivit väl mottagna av kommunen.