ANNONS

Pucken var en hamster

Jessica Österback har haft hamster tidigare och hade därför alla prylar som behövs.
Jessica Österback har haft hamster tidigare och hade därför alla prylar som behövs.
Jessica och Ellinors planerade skridskotur på Lidingövallen tog en ny vändning. De fick släppa skridskorna och i stället rädda en liten hamster som av någon anledning tagit sig ut.
ANNONS

Det var över tio minusgrader när Jessica Österback och Ellinor Winqvist skulle snöra på sig skridskorna och ta en tur på Lidingövallens is förra lördagen. Plötsligt fick de syn på något litet svart, som de först trodde var en hockeypuck, tills de såg att det rörde sig.

– Då trodde vi att det var en liten mus, säger Ellinor Winqvist.

Men det var en liten hamster. När Ellinor Winqvist sträckte fram foten klättrade den upp på skon. De bestämde sig för att ta med sig djuret.

Nästa dag besökte de en djur-affär på Karlaplan där personalen bekräftade att det var en dvärghamster. Nu bor hamstern hos Jessica i väntan på att en eventuell ägare ska dyka upp.

Personalen i djuraffären tror inte att hamstern kan ha varit ute så länge i snön.

– Hamstern är ett utedjur, men när den bor inomhus får den ingen vinterpäls och klarar sig bara en halvtimme ute. Jag tror den har rymt, kanske har någon haft med den i bur eller i fickan, säger Bengt på Fält Zoo vid Karlaplan.

Jessica och Ellinor har inte velat hålla i hamstern eftersom veterinären sagt att den skulle få vara i fred några dagar. Men när Lokaltidningen Mitt i kommer på besök får det lilla djuret finna sig i att lyftas upp och bli fotomodell.

Det visar sig att den är mycket vänskaplig där den krälar upp och ner på deras armar med sina vita tassar. Jessica både hoppas och inte hoppas att ägaren ska känna igen djuret och ge sig till känna.

– Om det är någon som vill ha tillbaks den så ska den såklart få det, men jag behåller den gärna, säger hon.

ANNONS

Hon har även ett eget namn på gång till hamstern.

– Jag tänker att den ska heta något vintrigt. Så varför inte Justina – efter skidåkaren Justina Kovalcic, säger hon.

Fakta

Jessica och Ellinor, nyblivna tillfälliga (?) hamsterägare.