ANNONS

Pulkaåkning på kyrkogård väckte starka reaktioner

pulka-kyrkogård
Lennart åker bob med sitt tvååriga barnbarn på Skogskyrkogården.
"Låt barnen leka" eller "kyrkogården är ingen lekplats".
Åsikterna om det är okej att åka pulka på Skogskyrkogården går isär. Pulkaåkningen väckte starka reaktioner från båda håll.
ANNONS

Allt fler åker pulka på Skogskyrkogården. Samtidigt ökar klagomålet till kyrkogårdsförvaltningen, berättade Mitt i häromdagen. Per Westin avdelningschef på kyrkogårdsförvaltningen beskrev pulkaåkandet som ”högst olämpligt, men inte olagligt”.

– För besökare som kommer dit och vill ha lugn och ro är det ett problem. En begravningsplats är inte en park och vi tycker att man ska respektera platsen, säger Pär Westin.

Klart är att pulkaåkandet på Skogskyrkogården engagerar. Artikeln väckte starka reaktioner – från båda sidor. Det blev diskussioner både på Mitt i:s Facebooksidor och i de lokala Facebookgrupperna.

Väcker diskussion

”Jag ser det som livsglädje att se barnen leka. Att sörja och se att livet fortsätter är den mest läkande kraft jag kan tänka mig”, skriver en läsare i en kommentar på Facebook.

”Om jag hade varit begravd där så hade jag tyckt att det varit härligt att vara omgiven av lite skratt, liv och glädje ibland!” skriver en annan. 

Andra tycker att det är respektlöst mot de sörjande att åka pulka på kyrkogården.

”Kyrkogården är en viloplats för de avlidna. Det är ingen lekplats.” ”I det sekulära landet Sverige finns det få heliga platser kvar. Kyrkogården är en sådan plats. Låt kyrkogården vara en plats för eftertanke och lugn för oss som fortfarande lever.” är några av kommentarerna. 

ANNONS

”Mina barn och jag tänder ljus i minneslunden när vi åker där. Och jag är oändligt tacksam för att vi får vara där tillsammans. Ovan jord.”

Läsare.

En läsare hörde av sig till redaktionen och berättade att hon själv överlevt cancer men att hon har två vänner som gått bort i cancer och som är begravda på Skogskyrkogården. ”Mina barn och jag tänder ljus i minneslunden när vi åker där. Och jag är oändligt tacksam för att vi får vara där tillsammans. Ovan jord.” skriver hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.