ANNONS

Pulkabacke fick skydd efter tjat

Dem som åker i pulkabacken åker på egen risk.

Något som fått Eva Jansson, farmor, att ilskna till.

– Det var det värsta jag hört.
ANNONS

Senaste tidens snöfall har bidragit till att allt fler pulkabackar börjat användas i Järfälla. Hur många pulkabackar som finns är svårt att veta. Det är bara fantasin som sätter stopp för vilka sluttningar som är åkbara.

– Helt plötsligt finns en backe, som Lars Skutin på Järfälla kommun uttrycker det.

Tidigare vintrar har spontant anlagda pulkabackar funnits bland annat i Skälby, i Riddarparken i Jakobsberg, liksom i Berghem.

I Berghem brukar Eva Jansson åka pulka med sitt barnbarn. Hon har reagerat på att lyktstolparna i pulkabackens närhet saknar skydd om ett barn skulle krocka med en lyktstolpe. Hon är orolig för att en olycka ska hända.

När hon kontaktade kommunen fick hon beskedet att pulka åker man på eget ansvar.

– Jag sa att det var det värsta jag hört, säger Eva Jansson och tillägger att barnens anhöriga inte kan frånsäga sig ansvar men att skydden skulle vara en bra förebyggande åtgärd.

När Lokaltidningen Mitt i förra veckan ringde kommunen, blev beskedet detsamma Järfälla har inte ansvar för pulkabackarna.

– Vårt ansvar är att lekplatserna är säkra. Mer åtgärder har vi inte tagit på oss, säger Lars Skutin på Järfälla kommun.

Enligt Lena Dalman, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, går det inte i förhand att säga vem som har ansvar om en olycka sker i en pulkabacke.

ANNONS

Lena Dalman nämner ett rättsfall, från 1991, där en person som skadade sig i en backe som kommunen ställt i ordning, fick nej till skadestånd ända upp i hovrätten.

Under onsdagen var, enligt Eva Jansson, personal från kommunen trots allt på plats vid pulkabacken i Berghem, för att sätta upp skydd på lyktstolparna.

Eva Jansson välkomnar skydden.

– Klart man gör. Men att det inte sker med automatik, det är lite förvånande.

Orsaken till att kommunen gjorde en helomvändning och ändå valde att sätta upp skydd är oklart. Lokaltidningen Mitt i har sökt ansvarig tjänsteman utan resultat.