Pulkabråket i Bällstaberg

Äntligen pulkaväder. Men i Bällstaberg har en backe på privat mark lett till konflikt.
Äntligen pulkaväder. Men i Bällstaberg har en backe på privat mark lett till konflikt.
Bostadsrättsföreningen sandade i en pulkabacke för att hindra vandalisering av buskar på sin tomt. Tilltaget utlöste nätilska. Men föreningen förklarar.

- Sandningen hade aldrig kommit till om inte buskarna blivit nedtrampade, säger Eleonor Strandberg, ordförande.

En tweet om en sandad pulkabacke i Bällstaberg har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Tweeten visade en bild av en backe, sandad och i toppen avspärrad med polkagrisrandiga plastband.

”Dagens missunnsamhet. Bostadsrättsföreningen bredvid spärrar av och sandar barnens pulkabacke.” skrev en twittrare om händelsen. Kommentarerna haglade in, de flesta höll helt med om att föreningens agerande var förkastligt.

Det finns dock en mer nyanserad bakgrund till sandningen. Bland annat är bilden tagen så att det ser ut som om hela backen sandats när det i själva verket bara är en liten del.

– Bilden är missvisande. Det är en mob som har startat och det är svårt att värja sig mot, säger Eleonor Strandberg, ordförande i Björckbackens bostadsrättsförening.

Den omtvistade backen går åt två håll – den ena delen går mot Björkbackens flerfamiljshus, den andra mot villorna i grannföreningen Musseronvägen.

Marken ägs till större delen av bostadsrättsföreningen Björkbacken. Backen har länge varit en populär pulkabacke dit folk från olika håll. Det har dock rått delade meningar om hur pulkaåkningen ska gå till för att inte störa de Björkbackenbor som har sina altaner vid backens fot.

Björkbacken håller på att anlägga en trädgård på sin tomt, enligt ett beslut i föreningen stämma. På krönet av backen har de planterat en häck. Det är den som väckt ont blod bland föräldrar till pulkaåkande barn. Enligt Björkbackens ordförande Eleonor Strandberg har föräldrar helt enkelt trampat ner de nyplanterade buskarna. Det är därför man sandade en liten del av backen.

– Barnen har aldrig varit ett problem. Sandningen hade aldrig kommit till om inte buskarna blivit nedtrampade, säger hon.

Birgitta Karlqvist, också medlem i Björkbackens bostadsrättsförening håller med.

– Vi vill bara anlägga vår trädgård som vi har bestämt i vår förening. På vår mark har vi rätt att bestämma, precis som på en villatomt, säger hon.

Mitt i har förgäves sökt folk som twittrat ilsket om backen – en del boende i grannföreningen Musseronvägen.

Samfällighetsföreningen Musseronvägens ordförande Joakim Landén försvarar Björkbackens agerande.

– Vad de gör med sin mark har vi inte med att göra, säger han.

Men vad tycker du om bråket? Det sägs att barnen som åker pulka aldrig har varit ett problem. Det ska vara vuxna som trampat ner buskar?

– Jag och ordföranden i den andra föreningen kan bara vädja till vuxna att uppträda bra mot varandra. Personligen tycker jag att hela situationen är olycklig. Om den uppstått på grund av att vuxna inte kan kommunicera är det ännu mer olyckligt.