Pump ska rädda skejtparkens pooler

Vatten och skräp fyller poolerna i Rålambshovsparkens skejtpark.

Men när tjälen i marken är borta ska Stockholms stad installera en ny vattenpump.

Redan när skejtparken under Lilla Västerbron var i startgroparna varnade brädsportsorganisationen Sthlm sub surfers staden för att dräneringen av poolerna inte skulle vara tillräcklig.

– Nu ser vi att vi hade rätt och det gäller att hitta en lösning. Det behövs en automatisk urpumpning, säger Mikael Valier (KD), ersättare i Kungsholmens stadsdelsnämnd och engagerad i Sthlm sub surfers.

Enligt Britt Mattsson, avdelningschef för parkmiljöavdelningen i norra innerstaden, konstaterades en läcka i vattenledningen i samband med besiktningen. Förra året tätades ledningen och först därefter har staden vetat hur man ska gå vidare för att hantera ytvattnet.

– Det kommer att sättas in en elektrisk pump så fort man kan gräva i marken, säger Britt Mattsson.

Förra veckan var sopor, en träplanka och en kundvagn nerslängda i en skejtpool där det stod vatten. Både vattnet och bråten kan innebära fara för åkare, lekande barn eller andra förbipasserande.

– På ett sätt är det en dödsfälla. Barn eller någon berusad kan ramla i, säger Mikael Valier.

Skulle någon skada sig i skejtparken på grund av att skötseln inte fungerar är det stadens ansvar, konstaterar Britt Mattsson. Och det finns en upphandlad entreprenör som har till uppgift att städa parken.

– Det finns en funktionsupphandling som innebär att där inte ska finnas något skräp, säger hon.

Sthlm sub surfers säger dock att staden bara städar skejtparken två gånger om året. Däremot finns åkare som dagligen sopar på eget initiativ för att kunna åka.

Mikael Valier tycker att Britt Mattsson har varit ”oumbärlig” för skejtparken, men att det trots allt inte har fungerat som det ska i alla led. Men om pool-erna äntligen blir torra tror han att även nedskräpningen kommer att minska.

– Jag tror verkligen att om betongen blir torr så blir parken också renare.