ANNONS

”Pungen inget argument för att sitta brett”

ANNONS

Frågan har väckt en het debatt. Gruppen har blivit både avstängd från Facebook och dödshotad av läsare.

26-åriga My Vingren från Vårby gård är initiativtagare till bloggen ”Macho i kollektivtrafiken”. Den har rört om i något som var oväntat känsligt och skakat i gång en debatt om en helt vardaglig företeelse – om hur män sitter i kollektivtrafiken.

Det hela började med ett bråk på Facebook om män och kvinnor som tar upp plats på tunnelbanan, men har i dag kommit att handla om allt mellan storleken på pungen till en normkritisk debatt om mäns makt i samhället.

Bloggen uppdateras varje dag med smygtagna bilder på män i kollektivtrafiken som sitter brett med benen, dock aldrig så att det går att identifiera personerna. Bilderna är tagna både av kvinnorna bakom bloggen och av andra resenärer. Kommentarerna är blandade.

– Jag tycker att det är jättefånigt när män tar upp pungen som argument för att sitta brett. Har man problem att sitta normalt så ska man söka upp en läkare, säger My Vingren.

Hur ska man sitta på tunnelbanan?

– Det här handlar egentligen inte om hur man ska sitta utan snarare om vilken plats män tar i offentligheten. Män tar plats med kroppen medan kvinnor ofta tar plats med saker som till exempel en väska på sätet, säger My Vingren. Det här finns redan i klassrummen: Killar tar mer plats och mer tid än tjejerna redan i ung ålder.

Nyligen var hon med i en intervju i Sveriges Radio om fenomenet. Men hon är tveksam till att några större förändringar kommer att ske.

– Jag önskar såklart ett jämställt samhälle. Men tyvärr ligger det nog inte så nära.

ANNONS