Punkt 127 har skapat lugn i biblioteket

Stammisar: Hussein, Zeinab och Hussein Namdar, samt Fares El Abidou.
Stammisar: Hussein, Zeinab och Hussein Namdar, samt Fares El Abidou.
Liberalerna i stadshuset kräver att biblioteken får rätt att porta stökiga ungdomar. Orsaken är att ungdomar bråkat och hotat personal vid flera bibliotek.
Biblioteket i Bredäng hör till dem som haft problem, men sedan Punkt 127 öppnade har det varit lugnt.

Två gånger har Bredängs bibliotek tvingats stänga på grund av att stökiga ungdomsgäng gjort situationen ohållbar för både besökare och personal. Senast var våren 2016.

Men sedan har det varit lugnt. I höstas öppnade ungdomsbiblioteket Punkt 127 här, med nya bibliotekarier. De har inte märkt av några problem.

– Vi har fått jättefin kontakt med både barn och ungdomar och har inte upplevt något stök. Visst blir det högljutt ibland, när de sitter vid datorerna och skrattar, eller hänger vid borden men det är inga bråk, säger bibliotekarien Jenny Granberg.

Senaste gången ett bibliotek tvingades stänga var i december 2016. Då höll Årsta bibliotek stängt i ett och ett halvt dygn, och beslöt sedan att ha vakter på plats tills situationen lugnat ner sig.

Bland annat på grund av denna händelse kräver nu Liberalerna i stadshuset inträdesförbud för kända bråkstakar.

Men på Punkt 127 ser man alltså inget behov av detta.

– Vi känner oss väldigt uppskattade här. Lugnet som vi kände från början finns kvar, säger Jenny Granberg.

I ett reportage i höstas sa personalen att de trodde att det nyvunna lugnet berodde på att biblioteket nu fokuserar på barnen och ungdomarna i stället för att försöka tillfredsställa alla målgrupper,

Punkt 127 öppnade i september 2016, men höll sin officiella invigning först den 14 januari i år, då man hunnit renovera lokalen ordentligt med nya möbler, mattor, gardiner och sittpuffar. På invigningen uppträdde en trollkarl och en 14-årig rappare från Bredängsskolan. Inte minst fanns en popcornmaskin.