Puttad i sjön av full Värmdöbo

Per Öquist berättar att man kolleger emellan skojat om händelsen på Sandhamn, men han tycker ändå att den bör tas på allvar.
Per Öquist berättar att man kolleger emellan skojat om händelsen på Sandhamn, men han tycker ändå att den bör tas på allvar.
Midsommar på Möja och i Sandhamn har blivit lika med fylla, slagsmål och öppet urinerande.

För polisen Per Öquist och hans kollega innebar årets kommendering dessutom att de blev knuffade i vattnet.

Förnedrande. Så beskriver polisen Per Öquist hur det kändes att bli puttad i vattnet inför en massa berusade midsommarfirare.

– Många ute på Sandhamn tyckte nog att det där var riktigt roligt och mina kollegor undrar varför jag ställer upp på den här intervjun. Men om jag kan starta en diskussion om hur fulla personer beter sig, tycker jag att det är värt det, säger han.

Per Öquist hade precis hunnit äta lite när han larmades till ett bråk på en båt vid bryggan mellan Seglarhotellet och kiosken. En 20-årig man från Värmdö skulle föras därifrån. Ingripandet blev tumultartat och Per, hans kollega och 20-åringen hamnade i det meterdjupa vattnet efter knuffar från 20-åringens storebror.

För poliserna, vars dyra tekniska utrustning och privata mobiltelefoner delvis förstördes, blev det svårt att ta sig upp med de tunga våta kläderna. Per upplevde dessutom stämningen som hotfull.

– De var ett helt gäng och alla lade sig i. Säkert tio poliser fick jobba med att hålla folk undan, säger han.

För den Värmdöbo som knuffade Per och hans kollega väntar med all sannolikhet åtal för våld mot tjänsteman. Per gissar att straffet slutar med böter. Något hopp om skadestånd för kränkningen har han inte.

– Vi poliser förväntas stå ut med mer än andra. Men jag tycker att det är fel. I kränkningsväg är det här det värsta som jag har varit med om, säger han.

I grund och botten handlar det, enligt Per Öquist, om brist på respekt, okunskap om vad poliser får och inte får göra, och om hur folk beter sig när de är onyktra.

– Det första som mötte oss när vi kom till Sandhamn var en person som låg och spydde. När vi lämnade ön låg 100-tals ölflaskor och guppade i vattnet. Varför kan man inte dricka några öl, grilla och umgås på ett trevligt sätt, undrar han.

Tommy Hansson, förtroendeman på Polisförbundets stockholmsavdelning, tror inte att respekten för polisen försämrats över åren.

Om tillräckligt många är tillräckligt berusade blir det så här och då hjälper, enligt Hansson, antingen bara fler poliser, eller att poliserna och att de som festar är kända för varandra.

– Att poliserna, som i det här fallet, är okända för dem som festar och befinner sig på en isolerad ö, gör inte saken bättre, säger han.

På Polisförbundet jobbar man för skärpta straff för personer som utövar våld eller hot mot tjänstemän, men också för att poliser ska få samma rätt till skadestånd eller brottsskadeersättning för kränkningar som alla andra.

– Min uppfattning är att det finns en människa innanför uniformen. Att som polis hindras från att utföra sitt jobb, att behöva backa, är oerhört jobbigt. Det handlar om yrkesheder, säger Tommy Hansson.

Fakta

Så ser lagen ut

Enligt polislagens paragraf 13 får poliser avvisa personer som stör ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna. Om en avvisning inte räcker får personen omhändertas tillfälligt.

Enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer, har polisen rätt att omhänderta personer som utgör en fara för sig själva. I normalfallet innebär det att de förs till en arrest för tillnyktring.