Pyromanen satte skräck i Åkersberga

Aftonbladet 14 augusti 1972. Notera att Norrgårdsvägen byggts om sedan dess.
Aftonbladet 14 augusti 1972. Notera att Norrgårdsvägen byggts om sedan dess.
I början av 1970-talet härjade minst en pyroman i Åkersberga. Mitt i har pratat med brandmännen som var med åren då Åkersbergaborna, enligt dagspressen, hölls i "ständig skräck" av mer än hundra anlagda bränder. När som helst och var som helst kunde pyromanen slå till.

– Man vet inte om alla bränder var pyromandåd, men en del var det – för det var en jäkla våg, säger pensionerade brandmannen Bengt Andersson.

Det hela började med att ett virkesförråd brann på midsommardagen 1972, mitt i Åkersberga, vid korsningen Roslagsvägen/Margeretelundsvägen, mittemot nuvarande Circle K-macken.

Mer än hundra bränder

Sedan följde mer än hundra anlagda bränder i Åkersberga under ett och samma år, och bränderna fortsatte året därpå.

1972 och 1973 var åren då ”Åkersbergapyromanen” härjade.

I tidningarna kunde man läsa om ”äldre ensamma människor” som inte vågade sova på grund av bränderna och att Åkersberga var en ort i ”ständig skräck”. Den 5 februari 1973, då fem bränder brutit ut under loppet av bara några timmar uttalade sig en poliskommissarie uppgivet i Aftonbladet:

– Trots att vi gör så mycket känns det fortfarande hopplöst att få tag i pyromanen. Vi har inte ett enda spår.

”Tio meter höga lågor och fruktansvärd hetta”

Störst uppmärksamhet fick storbranden i sjuvåningshuset på Norrgårdsvägen 15-39 i augusti 1972. I medierna kan man skymta kritik mot jättehusets konstruktion som gjorde att elden kunde sprida sig så snabbt och det kunde gått illa för de många hundra hyresgästerna.

Aftonbladet rapporterade om ”mer än tio meter höga lågor och fruktansvärd hetta”, och att värden på mer än fem miljoner förstörts – i den tidens penningvärde. 200 personer, många barnfamiljer, uppgavs ha blivit hemlösa.

I oktober 1972 summerade tidningen Expressen de anlagda bränderna i Åkersberga till 115 stycken. Under januari månad året därpå inträffade enligt Aftonbladet ytterligare 31 anlagda bränder.
– Civilförsvarsförrådet var också en jättebrasa. Gastuber var det också. Det var ett jäkla smällande och sprakande, minns Bengt Andersson.

– Det blev ju som en epidemi: Det brann i barnvagnar och i trappuppgångar. Och det var ju markbränder också, inte bara hus.

Tidningarna skrev om Åkersberga som en ort ”i skräck”

Bränderna uppstod överallt inom en snäv radie i centrala Åkersberga: På Västra banvägen, på Skolvägen, Storängsvägen, Apoteksvägen, Roslagsvägen och Centralvägen.

I tidningarna kunde man läsa att polisen var så gott som säker på att det rörde sig om en pyroman, kanske flera. I flera fall försökte gärningsmannen tända eld på lägenheter genom att proppa ner brinnande papper i brevinkasten. Vid ett tillfälle stoppades elden genom att en boende på Åkersbergavägen påpassligt ställt en ugnsplåt med vatten under sitt brevinkast.

Flera misstänkta

Trots att polisen grep misstänkta personer fortsatte bränderna.

”Många Åkersbergabor har svårt att klara sina arbeten om dagarna på grund av nervpressen om nätterna” skrev Expressens reporter i januari 1973, efter flera nya bränder och Aftonbladet fyllde på: ”Brandkår och polis har nu högsta beredskap”.

Lyckligtvis tycks ingen person ha skadats, men de materiella skadorna blev stora – minst 50 miljoner kronor, i dagens penningvärde för tre av de större bränderna.

Brandkår och polis ägnade åtskilliga timmar åt att släcka, bevaka, informera och utreda. Efter 1973 avtog vågen av anlagda bränder.

– Men jag vet inte att någon blev dömd någon gång, det har jag inget minne av, säger Bengt Andersson.

Lasse gick i täten mot lågorna

– Jag stod på stegen längst upp och var i första ledet, berättar pensionerade brandmannen Lars-Göran Kallin, 73, Åkersberga.

– Hela taket på Norrgårdsvägen 15-39 brann ju. Det var full rökutveckling.

– Rädda liv går i första hand, säger pensionerade brandmannen Lars-Göran Kallin.

Ibland åkte man bara från en brasa till en annan

– Ett tag gick det ju knappt att komma hem från stationen för att det var så mycket bränder.

– Ibland åkte man bara från en brasa till en annan.

I ett kuvert hemma har han sparat tidningsklipp från några av de större händelserna. På Norrgårdsvägen var han först upp på stegen och klev av på taket, mitt i infernot.

– När vi kom slog det upp stora lågor. Det var bara att börja med vatten. Man fick backa, det var så varmt.

Flera tankbilar med vardera 7 000 liter vatten, plus vatten från brandposter gick åt innan man fick bukt med elden. Hela sjunde våningen i jättehuset skadades och våningar under fick vattenskador av släckningsarbetet. Men ingen person blev skadad.

När Civilförsvarets lager brann året därpå var Lasse till sjöss på Trälhavet, men såg rök fast branden var ända borta i Smedby.

Farligt arbete

– Vi såg rök när vi var på väg hem med båten. Det var en jäkla brasa. Det började droppa metall från taket så att de som jobbade med branden blev beordrade att gå ut. Vi fick fick spola bostadshuset intill så elden inte skulle sprida sig.

Bland klippen finns också mörka minnen. 1986 förolyckades två av Lasses arbetskamrater i en helt annan brand, i en byggfirma i Täby.

– Det var tufft för alla.

Ändå har Lasse aldrig ångrat att han valde brandmannayrket

– Nej, aldrig.

Fakta

Över hundra anlagda bränder i Åkersberga

1972:
Lördag 24 juni: Virkesförråd som tillhör Roslagens snickeri vid länsväg 276 brinner.

Söndag 13 augusti: Norrgårdsvägen 15-39 200 hemlösa, anlagd vindsbrand. ”Skador för fem miljoner”.

Oktober: Expressen rapporterar om 115 anlagda bränder i Åkersberga hittills under året.

1973:
Måndag 1 januari: Ännu ett förråd som tillhör Roslagens snickerfabrik brinner. Samma dag brann även en hyvelbyggnad och ett virkesförråd på Åkersberga brädgård på Österskärsvägen och delar av Calux fabrik.

Onsdag 3 januari: En sommarstuga och en lada nära ett sjukhem eldas upp.

Söndag 4 februari: Björcks verkstad, Centralvägen. Anställd upptäcker en anlagd brand men lyckas släcka den med pulversläckare.

Söndag 1 Oktober: Stor brand i civilförsvarsförråd vid Smedby gård, skador för 2 mkr.

Källa: Aftonbladet, Dagens nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen