ANNONS

Pysslingen lämnar Vallentuna – säljer två förskolor till ny ägare

Kommunen fick reda på beslutet först i går.
Kommunen fick reda på beslutet först i går.
Pysslingen säljer förskolorna Ekeby och Västanvinden till förskoleföretaget Hagvidson.
Skälet är att de får för liten ersättning av Vallentuna kommun för att driva verksamheten.
Nyheten kom som en överraskning för såväl föräldrar som för kommunen.
ANNONS

Innan jul blev det klart att kommunen i sommar tar över Kantarellen och Karby från Pysslingen, som dock skulle fortsätta att driva förskolorna Ekeby och Västanvinden.

Men i går fick föräldrarna på de sistnämnda förskolorna ett brev där det meddelades att Pysslingen släpper taget även om dem och överlåter verksamheten vid Ekeby och Västanvinden på förskoleföretaget Hagvidson den 1 juli.

Sent besked

Att Pysslingen nu lämnar Vallentuna helt hade inte inte meddelats kommunen i förväg. utan kom som en överraskning. Henrik Lennermark, chef för barn- och ungdomsförvaltningen fick beskedet i går eftermiddag.

– Vi har då och då ägarskiften. Det är inte ovanligt men det är klart att jag är lite förvånad över att vi inte varit med i processen med tanke på att det varit en dialog kring övertagandet i Karby/Brottby, säger han.

Liten peng

Pysslingen motiverar sitt beslut med att barnomsorgspengen är för låg i Vallentuna.

– Nivån är för låg om man vill ha en långsiktigt hållbar verksamhet med hög kvalitet och en ekonomi i balans, säger Veronica Rörsgård, segmentsområdeschef 

på Pysslingen.

Den bedömning vi gjorde åtminstone i Karby/Brottby var att de hade svårt att fylla verksamheten.

Henrik Lennermark

Henrik Lennermark håller inte med.

ANNONS

– Om det vore så illa borde det vara svårt att hitta en annan aktör. Men det har de ju gjort. Alla verksamheter vill ju ha mer pengar. Men vi har ju inte fått några sådana signaler från annat håll. Den bedömning vi gjorde åtminstone i Karby/Brottby var att de hade svårt att fylla verksamheten.

Johan Skog, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, M, ser inte heller att ersättningen skulle vara för låg.

– De kommunala förskolorna går ju runt. Men eftersom Pysslingen är fristående har de kanske högre krav på att lämna avkastning på sin verksamhet.

Hur ska då det mindre företaget Hagvidson klara det?

– Om man tittar på de huvudmän som bedriver förskola i Vallentuna så finns det många som är mindre. Föräldrakooperativ till exempel. Så jag tror inte det är ett problem.

Enligt kommunens riktlinjer får en huvudman inte överlåta sitt tillstånd att bedriva förskola till en annan. Därför måste nu Hagvidson ansöka om ett nytt tillstånd, något som barn- och ungdomsnämnden tar ställning till i maj.

Vad händer med personalen på Ekeby och Västanvinden?

– De erbjuds att vara kvar, svarar Veronica Rörsgård.

Föräldrarna kallas av Pysslingen, som ingår i skolkoncernen Academedia, till informationsmöten om överlåtelsen den 16 april och den 14 maj.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.