Q-Park backar om böter

Trafikskolechefen Rosita Qvarforth-Gradin bötfälldes även hon på 60 sekunder i april. Hon överklagade men fick avslag. Nu får hon tillbaka 450 kronor från Q-Park. Det gäller alla som bötfällts på under sex minuter, meddelar det kommunala bostadsbolaget Huge.
Trafikskolechefen Rosita Qvarforth-Gradin bötfälldes även hon på 60 sekunder i april. Hon överklagade men fick avslag. Nu får hon tillbaka 450 kronor från Q-Park. Det gäller alla som bötfällts på under sex minuter, meddelar det kommunala bostadsbolaget Huge.
Efter förra veckans artikel om att Q-Park lappar bilister efter 60 sekunder gör bolaget en kovändning.

Nu meddelar man att pengarna ska betalas tillbaka till drabbade.

I höst ska även parkeringssystemet göras om.

Det blev en rejäl läsarstorm efter att Lokaltidningen Mitt i berättade att Q-Park bötfällde bilister som glömt ställa in p-skivan rätt – på bara en minut.

Trångsundsbon Rosita Qvarforth-Gradin var en av dem, hon bötfälldes i april.

– Jag fick en p-bot på en minut, jag var stressad och handlade blommor till min mamma som fyllde år. Jag blev riktigt förbannad och överklagade men fick tvärt nej. Jag vet att de ska vänta längre innan de bötfäller, säger Rosita Qvarforth-Gradin, som till vardags jobbar som trafikskole-chef.

Många har varit med om samma sak: de har missat att ställa in p-skivan, kommit på misstaget, gått tillbaka och funnit en p-bot på 450 kronor. Alla lappade på en minut av Q-Park.

Men nu kan Rosita Qvarforth-Gradin och alla andra som fått en p-bot med start- och sluttid under sex minuter få pengarna tillbaka.

”Har man fått en kontrollavgift av Q-park på någon av våra fastigheter med en kontrolltid på mindre än sex minuter kan man vända sig till Q-park och få pengarna tillbaka eller slippa betala om inbetalningen inte är utförd”, skriver Huddinges kommunala bostadsbolag Huge i ett mejlsvar till Lokaltidningen Mitt i.

– Det som händer i dag är inte riktigt rätt, man ska inte känna sig jagad i ett centrum och vilja åka därifrån, säger Tomas Sahlström, centrumchef på Huge.

Det är Huge som arrenderar ut marken för parkeringsplatserna till Q-Park, som har uppgiften att bevaka ytorna. Q-Park betalar en summa till Huge för att få bevaka parkeringsplatserna. Bolaget får samtidigt behålla alla inkomster som det ger. Med det upplägget behöver alltså Q-Park få in en rejäl slant, pengar som måste hämtas från biljettautomater och kontrollavgifter. Exakt hur mycket bolaget tjänat på parkeringsbevakningen i Huddinge är oklart, men 2010 redovisade Q-Park AB en vinst på nära 96 miljoner kronor.

I höst planerar Huge att göra om hela parkeringssystemet genom en ny upphandling, berättar centrumchef Tomas Sahlström.

Syftet är att förhindra att det ska vara lukrativt att bötfälla centrumbesökare.

– Då ska Huge betala ett parkeringsbolag men även ta in delar av summan från kontrollavgifterna. Incitamentet att lappa bilar ska tas bort, säger Tomas Sahlström.

Samtidigt ska p-vakterna bli snällare och mer hjälpsamma.

– Vakten ska bli mer av en kundvärd och arbeta mer proaktivt och kanske hjälpa till om bilen inte startar, säger Tomas Sahlström.

Fakta

”Det är arrogant, märkligt och småaktigt”.

Efter artikeln om att Björn Bådner bötfälldes på 60 sekunder var det många som både ringde och mejlade tidningen:

”Jag råkade ut för samma sak vid Källbrinks IP i maj i år, Q-Park utfärdade en p-bot inom loppet av en minut.”

”Från och med nu kommer jag att handla i Farsta centrum, det tar 10 minuter längre för mig att åka dit.”

”Vem vill gå till domstol för att få rätt mot ett p-bolag som alltid får rätt? Det är arrogant, märkligt och småaktigt!”

”Jag är gärna med på att bestrida p-boten. Jag har alltid gjort rätt för mig och det var min första p-bot någonsin.”

”Trots att jag överklagade två gånger så avskrev de inte boten.”