Quaison från Akalla – helgens hjälte i blågult

Robin Quaison efter 1-0 målet.
Robin Quaison efter 1-0 målet.
I lördags mötte Svenska herrlandslaget i fotboll Rumänien hemma på Friends arena. Sverige vann matchen med 2-1 och målhjälten var Robin Quaison från Akalla som passade på att hedra sina bortgångna vänner.

I lördags besökte över 30 000 nationalarenan för att se Sverige besegra Rumänien i fotboll med 2-1. Med detta kunde Sverige inleda sitt EM-kval med en seger. Men inför matchen var det många frågetecken kring truppen.

Ett av frågetecknen var vilken av de förre detta AIK-spelarna som skulle få starta på topp. Robin Quaison, numera i Mainz 05, eller Alexander Isak, som just nu är på lån i den holländska klubben Willem II. Förbundskaptenen Janne Andersson valde till slut den förstnämnda vilket var något han inte skulle ångra.

Robin Quaison, uppvuxen i Akalla, gjorde nämligen öppningsmålet för Sverige i den 33:e minuten och var bara några minuter senare inblandad i Sveriges andra mål.

Hedrade barndomsvänner

Efter 1-0 målet firade Quaison genom att kyssa sin sko. Han berättar för Sportbladet att han gör det för att hedra sina döda vänner.

– Jag har initialer på sex vänner på min sko som jag kysser när jag går in på planen och när jag gör mål. Det är barndomsvänner och vänner till vänner som gått bort. Det betyder väldigt mycket för mig, det ger mig kraft, säger Quaison och fortsätter:

– De har avlidit av sjukdomar och andra omständigheter. Helst hade jag inte velat behöva göra den (målgesten) förstås, men jag hedrar dem. Alla är väldigt nära varandra där jag är ifrån. Det är inte bara jag som hedrar dem utan vi hedrar dem allihop på olika sätt.

Rumänien fick i den andra halvleken in ett kvitteringsmål men Sverige lyckades hålla tillbaka och matchen slutade 2-1. Nästa match för landslagets del är på tisdag. Då möter landslaget Norge på bortaplan.