Qvinna i Botkyrka får jämställdhetspris

Qvinna Botkyrka får pris av Arbetsförmedlingen.
Chris Österlund, tvåa från vänster, tillsammans med anställda inom Qvinna i Botkyrka.
Botkyrkabyggens satsning Qvinna i Botkyrka får pris av Arbetsförmedlingen.
Priset för "Bästa initiativ inom jämställdhet" delas ut på Internationella kvinnodagen.
Satsningen som började i Fittja ska spridas till andra områden i Botkyrka.

I dag jobbar 15 kvinnor i Fittja och Norsborg inom ramen för satsningen Qvinna där arbetslösa kvinnor får jobb med renhållning i sin bostadsområden.

År 2025 tänker sig Botkyrkabyggen att 100 kvinnor är anställda. Botkyrkabyggens satsning handlar inte bara om själva jobbet utan kvinnorna får även utbildning i svenska, jämställdhet, hälsa och livsstil och i att motverka hot och våld.
Enligt Botkyrkabyggens vd Chris Österlund är Qvinna en långsiktig satsning.

– Qvinna i Botkyrka är inget ensidigt ”hjälp-projekt”, vi har noggranna rekryteringar, kriterier och utvärderingar baserat på en tydlig struktur. Det är nödvändigt för att detta ska kunna vara en långsiktig satsning, projektens tid är förbi, säger Chris Österlund, som är vd för Botkyrkabyggen i ett pressmeddelande.

I en intervju med Mitt i tidigare i år sade Chris Österlund att Botyrkaborna är trötta på kortsiktiga projekt för att förändra saker och att det är ihärdighet där flera olika aktörer jobbar tillsammans som gäller.

Arbetsförmedlingens pris delas ut på Internationella kvinnodagen.

– Fantastiskt roligt att vårt mångåriga – och i flera delar svåra – arbete för mångfald och jämställdhet prisas av Arbetsförmedlingen. För att lyckas har Botkyrkabyggen kopplat samman det sociala hållbarhetsarbetet med det företagsekonomiska, säger Chris Österlund.

Botkyrkabyggen sade upp 187 svartkontrakt i fjol