Rå kyckling och varma räkor

Rå kycklingfilé på golvet och varma, råa räkor. Det mötte Värmdö kommuns livsmedelsinspektörer när de oanmält gjorde en inspektion på en restaurang i Värmdö.

I början på oktober besökte bygg- och miljöavdelningens livsmedelsinspektör en restaurang i Värmdö. Den oanmälda kontrollen genomfördes med syfte att se om verksamheten hanterade livsmedel på ett säkert sätt.

Det gjorde den inte.

De största bristerna var hanteringen råvaror, som kött, räkor och kyckling. Istället för att förvaras i kylskåp förvarades rå kycklingfilé, kött och räkor i öppna behållare ute i rumstemperatur.

Råa räkor höll en temperatur på 10 grader, när de egentligen ska förvaras i max 4 grader.

I köket stod också en stor gryta med sås framme med en temperatur på 14 grader. Den hade enligt uppgift stått framme sedan morgonen, något som kan göra att sjukdomsframkallande mikroorganismer växer till sig i maten.

Nu har restaurangen kort tid på sig att åtgärda bristerna innan inspektörernas nästa besök. Annars riskerar de att tvingas stänga ner akut.