Här räcker gummistövlar knappt till

Ingen idé att ta sig till skolan utan stövlar.
Ingen idé att ta sig till skolan utan stövlar.
Kjells dotter på väg över med pappas stövlar 2014.
Kjells dotter på väg över med pappas stövlar 2014.
Tre år senare. De 38 cm höga stövlarna räcker knappt till.
Tre år senare. De 38 cm höga stövlarna räcker knappt till.
Huddinge kommun vill att fler ska ta sig till och från skolan till fots. Det är lättare sagt än gjort när man måste korsa en drygt 30 centimeter djup vattenpöl på vägen.

Huddinge kommun har en satsning som heter säkra skolvägar och vill att fler ska gå eller cykla till skolan. Grindstuskolan fick nyligen ett pris av kommunalrådet Malin Danielsson (L), för att ha fått många att ta sig till skolan utan bil.

Men en skolväg som inte är lika säker är Lissma skolväg. För att barn och andra fotgängare ska slippa korsa den tungt trafikerade Haningeleden måste de ta sig under den via en tunnel – vilket är lättare sagt än gjort.

Fembarnspappan Kjell har i flera år dokumenterat den översvämning som uppstår i tunneln vid regn.

– Dessa höga nivåer uppstår redan vid inte allt för stora regnmängder. Man kanske borde bygga en gångramp i gångtunneln?, säger han.

Vid ruskväder får familjen hjälpas åt att komma med stövlar så att strandade familjemedlemmar kan ta sig över sjön.

På en av bilderna är den äldsta dottern på väg över med stövlar till Kjell som blir tvungen att bära över de minsta barnen. Bilden är tagen 2014 och tre år senare har ingenting hänt.

Trafikverket som ansvarar både för tunneln och vägen säger att problemet kan vara lätt avhjälpt genom att spola rören som ska leda bort vattnet, men att det kan vara fel på dagvattenhanteringen. I så fall krävs mer omfattande insatser. När Mitt i Huddinge hör av sig skickar de dit en tekniker för att titta på problemet.

– En spol- och sugbil är beställd, de kommer att rensa rören nu. Vi kommer även att åka ut och titta någon gång då det regnar så att man ser att det rinner undan, det kan vara så att det kommer mängder vatten ifrån vägen ovanför som vi måste leda bort, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.