Råckstabo släpper bok om när svenskar rasar

Erik Nahlén och André Vifot Haas.
Erik Nahlén och André Vifot Haas har släppt en bok.
André Vifot Haas och Erik Nahlén
André Vifot Haas och Erik Nahlén.
Trillingnöten, miljöskandaler, tjuren Ferdinand och sport?
Vad får egentligen svenska folket att rasa?
Råckstabon André Vifot Haas har skrivit en bok för att reda ut vad som gör oss upprörda.

Vad är det här för bok?

– ”Svenska folket rasar” är en underhållande och allmänbildande bok där jag och Erik Nahlén skriver om ett gäng händelser som skakat om befolkningen och orsakat folkstorm. Boken handlar om till synes triviala saker, som när Marabou tog bort trillingnöten ur Aladdinasken och när SVT bestämde sig för att stryka tjuren Ferdinand ur Kalle Ankas jul. Men också seriösa saker, som slöseri med skattepengar och vanvård på äldreboenden.

– Det är intressant med den där kontrasten vi svenskar är ju kända för att vara lugna och sansade, men vi kan samtidigt bli väldigt rasande och vi kan bli det över i stort sett vad som helst.

Hur kom det sig att ni skrev den här boken?

– Framförallt ville vi skriva en bok som vi själva skulle vilja läsa. Vi är båda väldigt intresserade av historia och älskar underhållande trivia. Syftet är inte att kasta ytterligare skit på dem som lyckats trampa i klaveret utan istället ville vi rota runt i den svenska folksjälen, utforska mekanismerna bakom vreden och ta reda på varför vi blir lika upprörda över bortplockade chokladpraliner som gömda gifttunnor. Även om vissa kapitel är ganska allvarliga finns det ändå någon dråplig faktor i alla historier.

Hur har den tagits emot?

– Boken släpptes för ett par veckor sedan, så nu börjar det trilla in lite reaktioner och det har varit översvallande positivt. Många säger att de känner igen sig mycket i boken och kan relatera till händelserna som vi skriver om. Antingen för att man själv blev upprörd eller för att man tycker att det är konstigt att folk blev upprörda, eller att man helt enkelt drogs med i raseriet.

Hur är det då – är svenskarna bra på att rasa?

– Vi är väldigt bra på att engagera oss, sedan om vi rasar över ”rätt” saker har vi inte lagt någon värdering i. Vi bara konstaterar att det kan ske lite när som helst. Vi har velat få med en bredd för att visa att vi svenskar rasar över så olika saker. Vi skriver exempelvis om Sveriges största miljöskandal, där kemikalieföretaget BT-kemi dumpade tusentals tunnor med gift i skånska Teckomatorp, där är det verkligen rimligt att folk rasar. Vi tycker att det är kul att ställa det i kontrast mot exempelvis raseriet runt tjuren Ferdinand. 

Vad upprörs vi mest över?

– Vi har inte gjort någon vetenskaplig sammanställning, men det som vi har lagt märke till i arbetet med boken är att många blir upprörda när de som kanske inte kan försvara sig far illa, exempelvis djur, äldre och barn. Och det är ju väldigt fint att vi har den moraliska kompassen. Men vi svenskar blir också rasande om någon jäklas med våra traditioner. Vi sitter varje jul och äter Aladdinchoklad och kollar på Tjuren Ferdinand och om någon annan kommer och lägger sig i och säger att vi inte får titta på det där programmet eller äta den där chokladen, då visar vi ingen som helst nåd!

– Och sport såklart, sport väcker väldigt mycket känslor, så det har vi med några exempel på. Vi har inte så mycket vi och dem-känsla i Sverige, men just i sport sluts vi samman kring den händelsen och blir väldigt nationalistiska. Så när någonting där förstör framgångssagan så blir vi väldigt upprörda.