Råd mitt i studentyran: ”Det löser sig alltid”

Utspring från Gustavsbergs gymnasium 2016.
De hade mycket spring i benen, studenterna.
Sara Rådberg.
Sara Rådberg.
David Marieta.
David Marieta.
Robert Strand.
Robert Strand.
I förra veckan sprang ännu en kull studenter från Gustavsbergs gymnasium ut på skolgården med vita mössor på huvudet och blomster kring halsen. Nu väntar vuxenlivet. Men ta det lugnt, det löser sig alltid, råder tidigare studenter.

– Det känns bra, lite som en skräckblandad befrielse. För första gången i livet vet man inte riktigt vad man vill. Jag ska ta sommaren och tänka över det, säger Johan Edlén.

Han har trivts jättebra på G2.

– Man känner sig som hemma här. Det är bra att skolan fortfarande är liten, säger han.

Mycket har hänt sedan Wallenbergarna skulle ha startat skolan. Men de drog sig ur i sista stund och i stället tog Värmdö kommun över 2003. Då fanns 45 elever. 13 år senare är antalet uppe i 330.

– Det blev en liten konstig start. Från att ha varit en liten speciell verksamhet med få elever har vi blivit en riktig skola, säger Emil Johansson, biträdande rektor.

Men trots att skolan ökat i popularitet har åren även varit turbulenta med sviktande elevunderlag.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om handelsprogrammet och ekonomiprogrammet som tvingas lägga ner.

– De två programmen startar inte i höst. Vi håller på att fasa ut eleverna. Det finns en kull till, sedan är programmen nedlagda, säger Emil Johansson.

Men andra program går det betydligt bättre för.

– Den senaste tiden har skolan haft ett uppsving i antalet sökande till det naturvetenskapliga programmet, språkintroduktionsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet, säger Emil Johansson.

För nybakade studenten Nicki Jelleryd väntar sommarjobb. Sedan hoppas hon få fast anställning.

– Jag vill kunna köpa en egen lägenhet. Mitt mål och fokus är att kunna flytta hemifrån om två år. Det gäller att vara målmedveten, säger hon.

Läs här nedan om vad några Värmdöstudenter säger tio år efter den stora dagen.

”Livet har levererat”

Namn: Sara Rådberg.

Ålder: 29 år.

Bor: Malmö.

Gick: Samhällsvetenskapliga programmet, inriktning ekonomi.

– Skolan bjöd på lunch, vi sprang ut och efter det körde min farbror runt mig och min kusin på Värmdö i en gammal bil med öppet tak som han hade, säger Sara Rådberg om sin studentdag.

Då fanns även en förväntan inför det som skulle komma.

– Jag skulle plugga vidare och hade redan allt färdigt, säger Sara Rådberg.

Efter det tekniska basåret i Södertälje flyttade hon till Uppsala. Men det är i Malmö som hon har landat. Dit flyttade hon för att läsa till tandtekniker.

Sedan träffade hon kärleken och blev kvar.

– Vi gick i samma klass och han är från Helsingborg och ville inte lämna Skåneland. Jag saknar Värmdö och trodde inte att jag skulle flytta så här långt därifrån, men jag har familjen kvar så jag hälsar på, säger hon.

I dag är Sara Rådberg tandsköterska eftersom arbetsmarknaden som tandtekniker inte var så bra och är helnöjd med sitt val av yrke.

– Jag hade inte tänkt att det skulle bli som det blev. Jag skulle läsa ekonomi. I stället blev jag tandsköterska. Men det känns riktigt rätt. Livet har levererat, kan man säga. Nu trivs jag med det som jag gör och jag kan hjälpa andra, säger hon.

”Jag har tagit tag i mitt liv”

Namn: David Marjeta.

Ålder: 29 år.

Bor: I Hemmesta.

Gick: Handelsprogrammet.

– Allt var bara en lång väntan på att springa ut och hoppa på flaket, det var det dagen gick ut på.

Så minns David Marjeta sin studentdag för tio år sedan.

Sedan dess har livet bjudit på både med- och motgångar.

– Jag levde väldigt mycket för stunden då och hade väl inga långa framtidsplaner. Det såg inte så ljust ut då, som jag levde. Jag hade lite svårt med balans i livet, säger han.

Men nu har David Marjeta ändrat sitt liv till det bättre.

– Under åren som gått så har jag gjort en helomvändning. Jag har tagit tag i mitt liv och är mer ansvarsfull. Tidigare så försökte jag springa från ansvar. Jag ville ha alla friheter som det innebar att vara vuxen men var inte beredd på ansvaret.

Nu jobbar David Marjeta som samordnare på Värmdö kooperativa hemtjänst och på fritiden bygger han på huset i Hemmesta där han bor med sin sambo och hennes barn. För en månad sedan blev de föräldrar till en liten flicka.

– Hade man frågat mig för tio år sedan om hur jag trodde att mitt liv skulle se ut så hade det inte varit det här med husköp, familjeliv och renovering. Jag har ett liv som är fantastiskt, säger han.

”Jag har oftast tänkt att det löser sig”

Namn: Robert Strand.

Ålder: 28 år.

Bor: I Gustavsberg.

Gick: Handelsprogrammet.

Robert Strand kommer ihåg dagen då han sprang ut från Handelsprogrammet på G2-gymnasiet. Men hur han tänkte kring framtiden minns han inte riktigt.

– Vi gick ner till Farstaborg och sen åkte vi på flaket, säger han.

Minns du hur du tänkte kring framtiden?

– Jag hade inte direkt några tankar kring det. Jag har oftast tänkt att det alltid löser sig och det har det gjort, säger han.

Det tankesättet är även något som han kan ge som tips till dem som nyss tagit studenten.

– Det löser sig alltid, det blir bra. Det är bara att se till att vara glad och lycklig så blir det bra, säger han.

Nu är Robert Strand försäkringsmäklare och förlovad med sin flickvän.

– Jag har inget att klaga på. Jag är lyckligt lottad.