ANNONS

Rädd för alger? Bada i Sollentuna!

Rösjöbadet
Rösjöbadet är en av flera badplatser i Sollentuna med hög vattenkvalitet.
På många håll i Stockholm har badvattnen drabbats av en rekordlång algblomning i år. Men i Sollentuna har badplatserna fortfarande hög vattenkvalitet.
ANNONS

Den ovanligt varma sommaren har resulterat i en rekordlång algblomning i Skärgården. Men medan algerna sprids både i Mälaren och Östersjön verkar Sollentunas sjöar ha klarat sig.

– Det ser bra ut i år. Både i Sollentuna och på de badplatser som finns runt kommunen har man klarat sig från algblomningen hittills i år, säger Malin Forsell, Sollentuna kommun.

Klåda och magsjuka efter bad i skärgården

Vad det beror på är svårt att säga men algblomningen påverkas av vattenflöden.

– Men jag skulle inte säga att faran är över. Det är fortfarande varmt i vattnet så algblomning kan komma igång även i Sollentuna.

För den som vill ha uppdaterad information hänvisar Malin till Badkartan på Havs och vattenmyndigheten.

Ravalen har återhämtat sig

Även Ravalen har haft goda mätvärden i sommar. Förra året fick kommunen avråda från bad efter att fåglar häckat och bajsat i sjön vilket ledde till en hög halt av tarmbakterier i vattnet.

Sjöfåglar kan ligga bakom bakterierna

ANNONS

– Kommunen har haft diskussioner om Ravalen ska fortsätta vara en badplats eller inte. Men man bestämde sig för att vidta åtgärda för att förbättra vattenkvalitén och det har fungerat.

I början av sommaren visade prover en låg indikation på tarmbakterier i Ravalen men nu har proverna visat på goda resultat.