Vill rädda regnskogen – skrev till statsministern

elever på Resaröskolan skrev ett brev till stadsminister.Idun Svedenmark, 12 år klass 6A (tjejen)
De vill rädda Amazonas, bland annat för klimatets skull.
Elever i sjätte klass på Resarö skola fick en idé när de hörde att Brasilien vill avverka enorma mängder regnskog. För att rädda "jordens lungor" startade de en namninsamling och skrev till statsministern. Nu har de fått svar.

– Det var två elever från klass 6C som fick idén, berättar tolvårige Oscar Samuelsson i klass 6A på Resarö skola i Vaxholm.

I december skickade de brevet till statsministern. I brevet ber de statsminister Stefan Löfven om hjälp för att få Brasiliens regering att tänka om.

Klimatet är en av vår tids viktigaste frågor

Idun Svedenmark, 6B

”Området är större än Frankrike och har en enorm artrikedom och är mycket viktig för vårt klimat” skriver eleverna.

För några veckor sedan kom svaret.

I det ber statsministern om ursäkt för att svaret dröjt, och skriver att han håller med eleverna och att Sverige arbetar tillsammans med andra länder för att skydda regnskogen.

elever på Resaröskolan skrev ett brev till stadsminister., Oscar Samuelsson, 12 år, klass 6A (glasögon), Theo Crona, 12 år, klass 6B (streck i ansiktet), Idun Svedenmark, 12 år klass 6A (tjejen)

Oscar Samuelsson, Theo Crona och Idun Svedenmark.

– Jag trodde först inte att han skulle ha tid att svara – för att han får så mycket brev. Men statsministern gör ett bra jobb som försöker hjälpa till, slår Theo Crona, klass 6B, fast.

Varför ska man bevara Amazonas?

– Jag gillar naturen väldigt mycket. Jag brukar vara ute med morfar. Vi fiskar och plockar svamp och lyssnar på fåglar. Det är synd att förstöra naturen när den är så mysig.

Det är synd att förstöra naturen när den är så mysig.

Theo Crona, klass 6B

– Klimatet är en av vår tids viktigaste frågor, och därför tycker vi att det är viktigt att man gör något, tillägger Idun Svedenmark, klass 6B.

Förutom att skriva till statsministern har eleverna på Resarö skola även kontaktat en rad andra skolor runtom i landet och samlat namn som de tänker överlämna till Brasiliens ambassadör.

Och i morgon, fredag, tänker de följa Greta Thunbergs exempel och demonstrera vid Rådhustorget i Vaxholm.

elever på Resaröskolan skrev ett brev till stadsminister.Här är svaret från Stefan Löfven.

Statsminister Stefan Löfvens svar på elevernas brev.