ANNONS

Räddad efter sex veckor i husvägg

I det här husbygget satt Frost fastklämd utan mat i sex veckor.
I det här husbygget satt Frost fastklämd utan mat i sex veckor.
Björn Lennartsson, Jim Stenmark och Håkan Borén hittade till slut Frost.
Björn Lennartsson, Jim Stenmark och Håkan Borén hittade till slut Frost.
Fyraårige Frost kommer att få stanna inomhus den närmaste månaden och ta igen sig.
Fyraårige Frost kommer att få stanna inomhus den närmaste månaden och ta igen sig.
Det tog inte lång tid ­innan Kungsängenbon Mia Rundqvist förstod att något hade hänt hennes katt Frost.

Men hon kunde inte ana att han satt inbyggd i en vägg – i sex veckor.
ANNONS

Att den 4-årige hankatten Frost vill gå ut en sväng på kvällarna är inget ovanligt. Men han kommer alltid hem efter några timmar eller under natten. Så när han en kväll i december inte väntade som vanligt i trädgårdsmöblerna på verandan blev hans ägare Mia Rundqvist orolig.

– Jag förstod snabbt att något hade hänt honom, säger Mia Rundqvist, som har ägt Frost sedan han var bara några veckor gammal.

– I flera dagar var jag ute och kollade om han låg påkörd i dikena, jag lade lappar i grannarnas brevlådor och satte upp efterlysningar i affärerna.

När det hade gått två veckor slutade Mia Rundqvist att ropa och locka efter Frost på kvällarna och hon började vänja sig vid tanken på att inte få återse sin katt.

– Jag tänkte ”om han dött så hoppas jag att det gick fort”. Jag saknade honom väldigt mycket på nätterna, han sover alltid bredvid mig.

Inte långt ifrån Mia Rundqvists hem arbetar byggarbetarna Björn Lennartsson, Håkan Borén och Jim Stenmark. När de en dag hörde jamanden från en vägg de nyligen byggt upp trodde de att det var en kollega som skojade och arbetade vidare. Nästa dag insåg Håkan Borén att ljuden kom från en av luftkanalerna. Han lyfte av plastlocket som hade satts för hålet drygt sex veckor tidigare, och där låg Frost, lortig, undernärd och skygg, men vid liv.

– Jag trodde inte det var sant. Han var i bedrövligt skick, vinglade när han gick och kunde knappt räta ut benen, säger Håkan Borén.

Frost hade inte fått i sig någon mat på flera veckor och hålet han varit instängt i är 20 centimeter högt och 15 centimeter brett och han hade därför inte kunnat räta ut sin kropp.

– Man kunde knappt sova om nätterna efter att han hittades, säger Björn Lennartsson.

ANNONS

Killarna på byggfirman lät Frost övernatta på bygget några dagar och matade honom med små portioner mat och vatten. Nu var han ute i friheten och i trygga händer, men det dröjde ytterligare innan han var tillbaka hos matte igen.

Efter några dagars återhämtning på bygget tog en av de anställda med honom hem och kontaktade Djurskyddet hitta katten i Enköping.

– Han var fruktansvärt smal, till och med insjunken i ansiktet, och jag var förvånad över att han ändå var så pass pigg, berättar Kim Lindbom-Carlsson, som tog hand om Frost på hemmet.

När veterinären Hans Kindahl träffade Frost hade han blivit matad och omhändertagen i knappt en vecka och den värsta faran var över. Hans kindahl tror ändå att Frost blev räddad i sista sekund.

– Jag gissar att han kunnat överleva genom att han har fått i sig kondensvatten från betongen, men han hade nog inte klarat sig mycket längre på det.

Hans Kindahl ska snart träffa Frost igen för att undersöka att hans njurar och lever inte skadats.

Hemma hos Frost och Mia Rundqvist har livet återgått till det normala igen, även om Frost fortfarande är mycket undernärd. Över hans rygg känns alla kotor genom skinnet och Mia Rundqvist har fått klippa av stora delar av hans päls eftersom han var så lortig.

Den närmaste månaden kommer han få stanna inomhus, äta upp sig ordentligt och umgås med matte som är väldigt glad över att ha honom tillbaka.