ANNONS

Räddad till livet av ridkompisen

Ulf Henell, 67, överlevde ett hjärtstopp – något som bara fem på hundra gör.
Ulf Henell, 67, överlevde ett hjärtstopp – något som bara fem på hundra gör.
Ridkompisen Kerstin Paul räddade Ulf Henells liv. Hans hjärta hade slutat slå och färgen i ansiktet blev grå.

Först efter 22 minuter kom en ambulans.
ANNONS

Efter en trevlig terminsavslutning på Tyresö ridskola, några dagar för jul, skulle Ulf Henell och hans vänner lämna sina hästar i hagen. Det var då han sjönk ihop i snön.

– Jag fattade på en gång att det var allvarligt. Han andades inte och var grå i ansiktet. Pulsen var inte där, berättar ridkamraten Kerstin Paul, 64 år.

Kerstin Paul som jobbar som psykiatriker hade aldrig hanterat något hjärtstopp utomhus och på egen hand förut. Men på en hjärt- och lungräddningskurs för två år sedan hade hon uppdaterat vad som nu gäller: 30 snabba, mycket kraftfulla tryck mitt emellan bröstvårtorna. Och sedan – om man känner att man kan: två inblåsningar i munnen.

– Jag hörde hur det knakade i Ulfs bröstkorg och jag minns att någon frågade om jag ville ha avbyte, men det ville jag inte, säger hon.

Kerstin Paul, som sprungit ut till hagen halvklädd, jobbade på, ståendes på knä i snön i nio minuter. Då kom räddningstjänsten och tog över kommandot med sin hjärtstartare.

Först efter 21 minuter kom ambulansen.

– Vi undrade alla var den var, varför den kom sist, säger Erja Lempinen, en av flera som tittade på.

I Tyresö finns bara en ambulansbil. När larmet om Ulfs hjärtstopp kom in var den ute på ett annat prio 1-uppdrag. Ambulansen som till slut kom till ridskolan kom från Handen.

Enligt SOS Alarm kom larmet om Ulfs hjärtstopp in klockan 09.21. Då skickades ett prio1-larm ut till räddningstjänst, polis, akutläkarbil och ambulans. Enligt den så kallade SALSA-modellen ska den enhet som är först på plats utföra hjärt- och lungräddning. Allt oftare är det därför brandmän som står för det.

ANNONS

Anders Edstam, vice brandförsvarschef i Tyresö, berättar att det inte är ovanligt att det blir som i fallet med Ulf.

– Visst finns det brandmän som tycker att det är otillfredsställande. Ambulansen är ju bättre. Men vi delar ju hus med dem och ser att de är ute hela tiden. Samtidigt är vi glada över att kunna hjälpa till. I sådana här fall räknas ju varje sekund, säger han.

När ambulansen äntligen körde iväg med Ulf kunde Kerstin Paul slappna av.

– En av brandmännen klappade om mig och sa att det skulle gå bra. Då kom tårarna, säger hon.

En av brand­männen klappade om mig och sa att det skulle gå bra. Då kom tårarna.Kerstin Paul

Fakta

Tio nya ambulanser i länet

I Tyresö var medianutryckningstiden för ambulansen 13,3 minuter förra året. Det är två minuter längre än genomsnittet i länet.

Under 2012 kritiserades de allt längre utryckningstiderna.

I förra veckan meddelade de styrande politikerna att Stockholms län ska få tio nya ambulanser, fyra av dem innan sommaren.

En av dem placeras i Farsta och ska täcka i området söderut mot Nynäshamn.