Räddade 950 på sjön i fjol

Med Dalarö som bas gör Helge Skärlén och Petra Nilsson livet säkrare för de många stockholmare som varje år ger sig ut på sjön.
Med Dalarö som bas gör Helge Skärlén och Petra Nilsson livet säkrare för de många stockholmare som varje år ger sig ut på sjön.
Allt fler stockholmare ger sig ut på sjön – och allt fler hamnar i nöd.

Förra året fick Sjöräddningen rycka ut på nästan 1 000 uppdrag i Stockholmsområdet.

En av dem som de räddat livet på är Rainer Päärati som fallit ur sin båt och svimmat.

Högsäsongen för sjö- och skärgårdslivet i Stockholm är här. Fjärdarna fylls av vita segel, bryggorna med Waxholmsbåtturister och däremellan kryssar friluftspaddlare i jakten på en fri horisont.

– I juli är det lättare att hitta en parkeringsplats i innerstan än en bra plats att ankra i skärgården, säger Emil Skärlén på Sjöräddningens station på Dalarö.

Att fler ger sig ut på sjön märks i Sjöräddningssällskapets statistik. De senaste åren har antalet uppdrag i Stockholmsområdet ökat stadigt.

– Vi får fler förebyggande uppdrag när de ringer oss och ber om hjälp innan läget har blivit akut. Det är också fler aktörer på sjön i dag, kajaker och kite-surfare till exempel. Där är det vädret som ställer till det, berättar Helge Skärlén som är ansvarig på Sjöräddningens station på Dalarö och samordnare i hela Stockholmsområdet.

Vanligast är motorhaverier och grundstötningar. Även bränder ställer till det.

Förra sommaren fick en hel familj hoppa i vattnet vid Saltsjöbaden, och vid ett annat tillfälle exploderade en båt som legat för ankar ­utanför Ingarölandet.

– Det var två personer ombord som fick hoppa i vattnet med rök- och brännskador. Vi påbörjade första hjälpen och förde dem till en ambulanstransport, berättar Helge Skärlén.

Sjöräddningens sista uppdrag förra året var ett drama på Träl­havet utanför Åkersberga.

Rainer Päärati, 56, hade varit ute med båten och fiskat strömming och var på väg tillbaka till land när han plötsligt tappade balansen och föll över bord.

Efter några misslyckade försök att komma upp i båten började han ropa på hjälp.

– När kraften började tyna lutade jag mig över relingen och lyckades hålla i mig trots att jag förlorade medvetandet, berättar Rainer.

Efter nästan en timme i det iskalla vattnet kom räddningen i form av en sjöräddningsbåt från Österskär som tillsammans med en matros från Waxolmsbolagets Väddö lyckades fiska upp honom.

När Rainer kom till Karolinska hade han en kroppstemperatur på 26 grader och återfick inte medvetandet förrän morgonen därpå.

– De trodde inte att jag skulle överleva. Det var en fantastisk ­insats, säger Rainer sex månader efter dramat i december.

Från Kustbevakningens sida har man sett en vikande trend när det gäller sjöfylleriet de senaste åren. Något som ökar är däremot buskörning med vattenskoter.

– Det har både vi och sjöpolisen märkt av, säger Mattias Lindholm på Kustbevakningen.

Båtförsäljningen börjar närma sig rekordnivåerna från 2007 igen, kajaker och vattenskotrar ökar i popularitet och Waxholmsbolagets resenärer blir allt fler.

– Vi tror att ännu fler kommer ut på sjön i sommar, säger Mats Eriksson, vd på branschorganisationen Sweboat.

Fakta

Rainers räddare fick utmärkelse

Efter insatsen i Trälhavet i december utnämndes Krister Stark, Gunnar Ström och Pernilla Rosén från Sjöräddningen i Österskär till Årets sjöräddare 2015.

Bland de nominerade fanns även de besättningar från Sjöräddningen som ryckte ut efter kollisionen mellan en lotsbåt och en ribbåt utanför Sandhamn i oktober 2014. En av passagerarna från ribbåten hittades nedkyld, men vid liv, på en kobbe medan den andre hittades drunknad dagen därpå. ”Det var en jobbig natt, vi var på plats 8–9 timmar och sökte”, berättar Per Westerberg, stationsansvarig på Möja.