ANNONS

Räddade bibblan med braj under disken

Per Berg har debuterat med romanen Brajabiblioteket som nu har släppts som ljudbok.
Per Berg har debuterat med romanen Brajabiblioteket som nu har släppts som ljudbok.
Desperata tider kräver desperata metoder, och i Per Bergs roman tar karaktärerna till en.
Desperata tider kräver desperata metoder, och i Per Bergs roman tar karaktärerna till en.
I debutromanen Brajabiblioteket tar ett gäng bibliotekarier till ett ovanligt grepp.
Med marijuana under disken lyckas de vända de sviktande besöksiffrorna – och rädda biblioteket från nedläggning.
– Är det kriminellt att rulla en joint - jämfört med att stänga ett bibliotek, frågar en av karaktärerna retoriskt.
ANNONS

De senaste decennierna har biblioteksdöden slagit hårt mot skolbibblor och landsbygdsfilialer runt om i landet.

Filialen i den fiktiva norrländska staden i Per Bergs debutroman Brajabiblioteket är inget undantag, och en dag får bibliotekschefen Tore ett ultimatum: öka besökssiffrorna eller klappa igen.

– Han får tre månader på sig, berättar Per Berg.

Bibliotikarien Per Berg från Sollentuna romandebuterade med Brajabiblioteket

Under ett krismöte kläcker en av bibliotekarierna idén blir deras räddning – även om det inte går precis som de tänkt sig. Med hjälp av ett hemligt kodord (”Jag vill ha en rekommenderad bok”) får besökaren ett exemplar med en joint i fickan där lånekortet brukade sitta.

Succén blir omedelbar.

Plötsligt blir det rusning till bibblan, och siffrorna skjuter i höjden. Så långt enligt planen, för till skillnad från de flesta exempel ur fiktionen där amatörer ger sig in i narkotikabranschen är det inte pengarna som lockar i det här fallet.

– De drevs helt av viljan att rädda biblioteket och hade inga kommersiella intressen i den här verksamheten, säger Per Berg.

ANNONS

Men till slut kommer verkligheten i kapp, och både polisen och maffian börjar visa intresse för verksamheten på biblioteket.

Är det kriminellt att rulla en joint – jämfört med att stänga ett bibliotek?

Bibliotekschefen Tore

Den nyblivna Sollentunabon Per Berg kommer ursprungligen från Gävle, och efter ett gästspel i Bromma har han nu slagit ner bopålarna på Bygdevägen. På dagtid arbetar han på ungdomsbiblioteket Punkt127 i Bredäng och där ser han med egna ögon vilken viktig funktion biblioteken fyller.

– De sista tio åren har vart femte bibliotek lagts ner. Samtidigt de väldigt viktiga. Vi spelar verkligen roll för barnen i vårt närområde, de är här och hänger, och när vi hittar på saker suger de åt sig precis allt, berättar han.

Per har tidigare gett ut en diktsamling, men Brajabiblioteket är hans debutroman. Mottagandet har varit positivt, och i oktober kom den ut som ljudbok på Storytel.

–Jag trivs bra med mitt arbete som bibliotekarie, men målet är att kunna skriva mer. Så mycket som möjligt, säger han.

Brajabiblioteket är skriven med en god portion humor, och satiren är ständigt närvarande. Men undertonen är desto mer allvarlig. Vad innebär nedläggningen av ett bibliotek ur ett demokratiskt perspektiv?

– Är det kriminellt att rulla en joint – jämfört med att stänga ett bibliotek, frågar sig bibliotekschefen Tore retoriskt.