Räddade katter –får 20 000 kronor

Förra sommaren var problemen med förvildade katter stora i Elfvik. I stället för att avliva katterna tog flera katthem på sig att fånga in dem. Nu tackar Lidingö stad med en gåva.

Beslutet att avliva katterna på Elfvik var redan taget när organisationen Svekatt hörde av sig och erbjöd sig att fånga in katterna. Ingen blev gladare än Lidingö stads skogs- och viltvårdare Bertil Sandberg, som annars hade fått göra jobbet.

– Vi har inte möjlighet att ta hand om katterna, så vi är väldigt tacksamma, säger han.

Kommunen tackar för hjälpen med Elfvikskatterna genom att skänka 20 000 kronor. Donationen fördelas mellan Djurhjälpen, Kattstallet och Stockholms Katthem som tagit emot Elfvikskatterna.

– Vi har inte bara skänkt pengar, vi har fått något för det också. Vi kom undan mycket arbete och obehag med att avliva katterna. De här organisationerna jobbar ju ideellt och vi kanske behöver samarbeta igen om problemet återkommer, säger Bertil Sandberg.

Nu är kattkolonin i Elfvik omhändertagen. 28 katter har fångats in, den senaste bara för ett par veckor sedan. Av dessa har 27 fått nya hem.

– Det har gått jättebra, och vi är väldigt glada och tacksamma för pengarna. Men det täcker ju inte våra utgifter, varje katt kostar oss runt 5 000 kronor för vaccination, kastrering, mat och annat, säger Ewa Edström, pressansvarig på Stockholms katthem.