Räddade undan döden i skogen

En tragisk historia fick ett lyckligt slut när tre kattungar räddades från svältdöden i Storvreten nyligen.

De hade blivit utslängda för att dö och sökt skydd i ett träd, när akutgruppen för katter kom till undsättning.

– Det skar i hjärtat när jag hörde skriken från kattungen som satt 20 meter upp i trädet, säger Helena Hammelby från Storvreten

Hon var med under räddningsarbetet för drygt en vecka sedan. Hon hörde skriken när hon gick förbi badhuset i Storvreten.

– Där träffade jag på en tjej som är medlem i akutgruppen för katter. Hon hade varit där kvällen innan och hittat en av kattungarna. Men det satt fortfarande en kattunge kvar 30 meter upp i trädet, säger Helena Hammelby.

Akutgruppen för katter finns över hela Stockholms län och arbetar ideellt med att omhänderta hemlösa katter. De ser till att katterna får vård och kommer till ett katthem eller ett jourhem innan de kan återvända till sin ägare eller få en ny.

Efter flera samtal med brandkåren utan lycka fick de till slut tag på en industriklättrare som kunde komma och hämta ner kattungen.

Det visade sig då att ytterligare en kattunge hade hittats på platsen någon dag innan. Pia Pettersson, som arbetar för Akutgruppen på sin fritid, tog hand om alla tre kattungarna. De hade öronskabb allihop och är därför i karantän hemma hos henne just nu.

– De här katterna har definitivt haft ett hem, för de är jättesociala. Det är hemskt att se att de har dumpats på det här sättet, de är alldeles för unga för att vara utan sin mamma, säger Pia Pettersson.

Problemet med hemlösa katter är stort i Botkyrka, precis som i resten av Stockholms län. Katthemmen är överfulla och i Botkyrka finns inget lokalt katthem alls. Men bara förra året omhändertogs över 70 katter runt omkring i kommunen av frivilliga som ger katterna vård och plats på ett jourhem. I år verkar det inte vara bättre.

– Den här sommaren har varit fruktansvärd. Det har varit jättemånga fall där kattungar, som behöver vara med sin mamma, har slängts ut. Det kan vara den värsta sommaren någonsin, säger Pia Pettersson.

Eftersom polisen sällan hanterar ärenden som gäller katter är det frivilligorganisationer som Akutgruppen som brukar ta hand om hemlösa katter.

– Det ringer till oss hela tiden. När vi fångar in en katt ser vi till att den kastreras, får veterinärvård, vaccinerar och id-märker den, säger Pia Pettersson.

De tre kattungarna i Storvreten hade tur, många andra går inte att rädda. Och trots skabben verkar de må bättre redan nu.

– De har varit hos veterinären och är pigga och glada, säger Pia Pettersson.

Fakta

Många hemlösa katter

Det finns uppskattningsvis 100 000-150 000 hemlösa katter i Sverige i dag.

Bara i Stockholms län finns det runt 40 000.

Katter som inte har vaccinerats riskerar att drabbas av sjukdomar som kattpest och kattsnuva.

Hemlösa katter riskerar också att drabbas av mask eftersom de ofta äter ur soptunnor. Tamkatter som blir hemlösa dör ofta av svält eller fryser ihjäl.

Eftersom många av de katterna som är hemlösa inte är kastrerade ökar populationen av vilda katter snabbt. Vilda katter kan få flera kullar på ett år.