ANNONS

Räddar finkrogen – för sex miljoner

Turerna kring Edsbacka krog hara varit många och infekterade.
Turerna kring Edsbacka krog hara varit många och infekterade.
Grindstugan, en omtvistad idyll.
Grindstugan, en omtvistad idyll.
En benhård vilja att rädda finkrogen på Edsbacka och ett förhastat löfte från politikerna.

Mitt i har kartlagt bakgrunden till en misslyckad bytesaffär som kan kosta Sollentunaborna drygt 6 miljoner kronor.

Nu har skadeståndet skapat en djup spricka bland politikerna.
ANNONS

Affären med Grindstugan vid Edsbacka Wärdshus är en av de snårigaste härvorna i Sollentuna­politiken de senaste åren. Den har skapat splittring både inom och mellan de politiska blocken – och blivit föremål för en rättslig tvist.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat att förvaltningsrätten ogiltigförklarade kommunens försök att köpa tillbaka Grind­stugan till ett kraftigt överpris för att kompensera byggherren för ett löfte som inte infriats.

Nu har kommunen formulerat ett nytt avtal. Den ursprungliga summan på 8,25 miljoner delas nu upp i en köpe­skilling på 2,1 miljoner och ett skadestånd på 6,15 miljoner kronor.

Samtliga ledamöter från oppositionen, inklusive C och SP, röstade nej på kommunstyrelsens senaste möte.

– Byggherren får 6 miljoner för att majoriteten brutit ett avtal som inte finns, säger Freddie Lundquist (S).

För att förstå bakgrunden till konflikten får man gå tillbaka till 2009 när den dåvarande stjärnkrögaren Christer Lingström meddelade att han skulle sälja fastigheten där Edsbacka krog och Grindstugan ingår.

Bland intressenterna fanns folk som ville använda stenhuset från 1700-talet som privatbostad eller ambassad. Men de styrande politikerna ville till varje pris ha kvar en fin restaurang på den naturskönt belägna tomten.

– Vi var angelägna om att fortsätta ha en krog av god kvalitet och ville se en köpare som inte skulle göra om det till kebabkök, säger Lennart Gabrielsson (FP) som då var ordförande plan- och fastighetsutskottet.

Kommunen försökte först köpa fastigheten själv, men budet på 7,5 miljoner kronor var långt från säljarens krav på 16,2 miljoner. Det fanns inte heller någon annan köpare som var villig att betala det priset, bland annat på grund av ett omfattande renoveringsbehov av köket, som var utdömt av miljö­kontoret.

ANNONS

– Vi hittade till slut en lokal byggherre som ville ta sig an krogen tillsammans med ansedd krog­entreprenör, men de behövde en annan morot för att ta på sig kostnaderna för renoveringen. Det löste vi genom att erbjuda dem en tomt med en byggrätt på andra sidan vägen, säger Lennart Gabrielsson.

I början av 2010 såldes krogfastigheten med ett löfte om att få bygga bostäder på en annan tomt.

Men efter valet 2010 bildades ett nytt utskott och tjänstemän och politiker drog i nödbromsen. De ville ta ett helhetsgrepp på området i stället för att stycka av en enskild tomt.

– Jag höjde på ögonbrynen när de gjorde om uppgörelsen, säger Lennart Gabrielsson.

I stället skulle byggherren få en tomt i Väsjöområdet, men även där var detaljplaneringen för komplicerad.

Var det ett förhastat löfte att erbjuda en byggrätt?

– Jag anser att om man har förankrat det hos alla gruppledare, ja då är det förankrat, säger Lennart Gabrielsson.

Han står fast vid att byggherren ska kompenseras för att man inte fick en tomt att bygga på.

– Kommunen måste göra rätt för sig, annars förtjänar man inte något förtroende som avtalspart, säger Lennart Gabrielsson.

Kommunstyrelsens ordförande Douglas Lithborn (M) är självkritisk när han ser i backspegeln.

– Det gick väldigt fort och vi borde ha dokumenterat bättre. Men det var så stor politisk enighet kring det här när det begav sig att vi inte såg de här svårigheterna då, säger Douglas Lithborn.

Fakta

Från Gustav II Adolf till Guide Michelin

Edsbacka krog grundades redan 1626 av Henrik Olofsson med tillstånd av kung Gustav II Adolf.

Krogen drevs i olika regier, bland annat under Baron Claes Rudbeck på Edsbergs slott, ända fram till 1872 då krogen tvingades slå igen på grund av sviktande gästunderlag.

111 år senare öppnande Edsbacka Krog igen, och under Christer Lingströms flagg erövrade den som första svenska restaurang två stjärnor i den franska krogbibeln Guide Michelin.

Sedan 2010 drivs restaurangen under namnet Edsbacka Wärdshus.

ANNONS