ANNONS

Räddningstjänsten: ”Använd inte engångsgrill i helgen”

Omkring 40 markbränder inträffade i Stockholm län under torsdagen. Räddningstjänsten avråder nu från eldning.

– Vi avråder från att använda engångsgrill. Det är så torrt i marken att det räcker med en litet glödkorn för att det ska ta eld, säger Anders Hägglund, vid Söderörns brandförsvarsförbund.
ANNONS

Vackert vårväder, långhelg och många ser fram emot att grilla. Men det torra gräset innebär en stor brandrisk.

Under torsdagen inträffade 34 markbränder inom Storstockholms räddningscentrals distrikt som sträcker sig från centrala Stockholm och upp till Norrtälje.

– Alla bränder var orsakade av oaktsamhet. Ofta överskattar man sin egen kapacitet och underskattar riskerna. Det har blåst mycket och om vinden får tag går det fort, säger Lasse Bergström, operativ chef på Storstockholms räddningscentral.

Söder om stan har det varit lugnare.

– Vi hade mellan fem och tio bränder, säger Anders Hägglund, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Storstockholms brandförsvar gick på fredagen ut och avråder från eldning, ”om eldningen inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet”. Avrådan gäller i Danderyd, Lindingö, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Vallenuna, Vaxholm, Värmdö och Österåker.

”Storstockholms brandförsvar uppmanar, under rådande omständigheter, till mycket stor försiktighet i samband med grillning, arbete i skog och andra aktiviteter i naturen. Även små energikällor som t ex cigarettglöd, gnistor från grill och verktyg/maskiner kan vara tillräckligt för att skapa en okontrollerad brand.”

– Vi ser att brandrisken för gräs går ner, men den är på väg upp för skog så det är lika illa. Många tar med sig grillen ut i parker och i naturen. Att elda i befintliga murade grillar är helt okej, och även om man har med en egen som står ovanpå marknivå. Men vi avråder från att använda engångsgrill. Det är så torrt i marken att det räcker med ett glödkorn för att det ska kunna ta eld, säger Anders Häggström.

Under fredagen rapporterade Stockholmspolisen att bränderna fortsatte. Mellan 12.00 och 18.00 fick polisen in tolv händelserapporter för markbränder.

ANNONS

– Bränderna har varit spridda över hela länet, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.