Radhus har ökat kraftigt i värde

Henrik Wall och hans fru Marie föll för planlösningen i radhuset på Rönnapelvägen.
Henrik Wall och hans fru Marie föll för planlösningen i radhuset på Rönnapelvägen.
Radhus är populärt – de som har köpt och sålt i Skarpnäcks stadsdelsområde de senaste åren har kunnat tjäna en rejäl hacka.

Flera nybyggen i området har prisats för sin arkitektur – och det fortsätter att byggas.

De svarta radhusen på Rönn­apelvägen mellan Pungpinan och Skogskyrkogården sticker ut med sin speciella design. 2009 blev de nominerade till årets Stockholmsbyggnad – och de är inte ensamma i området.

De två senaste årens vinnare har också de varit spektakulära radhus i Skarpnäcks stadsdelsområde. Radhus tycks ligga i tiden – just nu pågår minst sex planarbeten för byggen av nya rad- eller kedjehus i stadsdelsområdet.

Marie och Henrik Wall flyttade till de nybyggda husen på Rönn­apelvägen från sin bostadsrätt i innerstan i november 2009, när de väntade sitt andra barn.

– Det är skönare att vara förälder när man har allt närmare. Radhus är enklare att börja med, sedan vet man aldrig om det blir villa. Vi är båda uppvuxna i radhus och jag minns att det var kul att gå ut och leka när många bodde så nära, säger Marie Wall.

Ingen av de mäklare eller byggföretag som Lokaltidningen Mitt i pratar med vill gå så långt som att tala om en radhustrend. Men alla är överens om att det är ett populärt boende som lockar framför allt barnfamiljer, som kanske inte vill ha trädgård och som ser det som ett mellansteg i bostadskarriären.

– Men vi har radhus som går för över 6 miljoner kronor i Hammarbyhöjden och för det kan man få en villa längre ut. Folk prioriterar ett centralt boende, säger John Jakobsson, mäklare på Svenska Mäklarhuset och verksam i Hammarbyhöjden och Björkhagen.

Enligt byggfirman Erik Wallin AB, som byggde husen på Rönn­apelsvägen, gick de för 4,8 miljoner kronor när de var nya. De som sedan har sålt vidare har fått över 6 miljoner.

En rejäl hacka att tjäna på några år, alltså.

Dessutom har ungefär 200 personer anmält intresse för de tolv radhus som byggföretaget planerar att bygga vid Nackareservatet i Bagarmossen.

Enligt delägaren Erik Wallin är det ingen särskild tanke bakom att de bygger radhus – de bryr sig i första hand om platsen när de söker markanvisning.

– Vi bygger gärna radhus. Men egentligen är det staden som bestämmer att det passar på en plats. Staden gillar radhus och vill ju bygga det i innerstan också, men där har man haft svårare att motivera den låga exploateringsgraden, säger Erik Wallin.

Var alla ska bo i det snabbt växande Stockholm är en klurig ekvation och staden letar ständigt efter mark att exploatera. I det ljuset kommer ibland kritik mot att man bygger radhus i stället för flerbostadshus eftersom det är mindre yteffektivt.

Ett sådant område är de planerade husen vid Thunbergsgatan i närheten av den gamla Shellmacken i Hammarbyhöjden.

– Byggherren ville testa radhus och vi tyckte att det var rimligt, trots att det ligger så centralt. Sedan visade det sig också att marken inte var så bra lämpad för flerbostadshus. Men det här var några år sedan, sedan dess har exploateringstrycket blivit hårdare. I dag är det möjligt att man hade ställt frågan på sin spets igen, säger Niklas Zetterberg, projektledare för stadsbyggnad i Skarpnäcks stadsdelsområde.

Enligt honom passar radhus ofta på platser där man vill komplettera med bebyggelse utan att göra för stora ingrepp i stadsbilden, exempelvis på en lite mindre yta i närheten av ett villaområde eller där det nyligen har exploaterats med radhus.

– Men vi försöker åstadkomma en blandad stad med olika typer av bebyggelse. Tanken är att man ska kunna bo kvar i stadsdelen om man gör bostadskarriär eller får ändrade familjeförhållanden. Vi utgår alltid från platsen och försöker balansera med det som finns i närheten, säger Niklas Zetterberg.

Fakta

Planerade radhus

Bagarmossen: 12 radhus ­planeras längs Klarälvsvägen, invid Nackareservatet.

Hammarbyhöjden: 17 rad- och kedjehus mellan Sparrmansvägen och Thunbergs­gatan.

Björkhagen: 10 radhus vid Halmstadsvägen.