Radhus kan byggas på gamla stenkrossens tomt

Järvastaden växer. Redan i dag är drygt 1 500 bostäder klara i den ”nya” stadsdelen.

Nu planeras ytterligare 200 radhus och kedjehus där den gamla stenkrossen låg förut.

Järvastaden är Solnas och Sundbybergs jätteprojekt när det gäller bostäder. Mitt ute i skogen växer den helt nya stadsdelen långsamt fram. Fullt utbyggd år 2025 väntas stadsdelen ha 5 000 bostäder och 15 000 boende.

Än är man inte riktigt där. I dag är cirka 1 500 bostäder klara, varav 400 ligger i Sundbyberg och 1 100 i Solna. Här bor cirka 4 500 personer, de flesta barnfamiljer.

Stadsdelen har byggts ut etappvis och i förra veckan beslutade byggnadsnämnden i Solna om samråd kring en ny detaljplan för ännu ett kvarter i området.

Planen går under namnet Grankällan, och området ligger norr om Gunnarbovägen på platsen för den gamla stenkrossen.

Här vill Järvastaden AB bygga 200 nya radhus och kedjehus i solfjädersform. Inspiration har man hämtat från kvarteret Grönlingen ett stenkast bort.

– Vi har inspirerats av de böjda gatorna och husen som redan byggts, säger Stefan Sellgren, vd.

Husen blir två våningar höga i både rad- som kedjehusform och ska ligga 10 minuters promenad från Ulriksdals pendeltågsstation.

Stefan Sellgren hoppas att planen kan gå ut på samråd i slutet av april och att detaljplanen ska kunna klubbas sent i år.

– Efter det kan vi söka bygglov på en gång vilket skulle betyda byggstart våren 2016 med en första inflyttning våren/sommaren 2017. Då kan de barn som flyttar in då börja i den nya skolan hösten 2017.

Solna stad tog ett inriktningsbeslut för en ny skola i Järvastaden i januari och planen är att skolan ska öppna höstterminen 2017.

Men de 200 husen till trots så är stadsdelen långt ifrån färdigbyggd.

– Vi har kommit halvvägs kan man säga. Det finns ett gammalt vandrarhem i området som ska rivas. Där vill vi bygga lägenheter i flerbostadshus. Vid trafikplats Brotorp på Sundbybergssidan säger detaljplanen att det ska vara kontor, men det vill vi ändra så vi kan bygga bostäder i stället.

2024 ska kraftledningen som går genom Järvastaden tas ner.

– Då går det att bygga 1 000 lägenheter till, säger Stefan Sellgren.

Gatorna anläggs i bananform.

Fakta

Järvastaden i Sundbyberg

Järvastaden är ett stadsbyggnadsprojekt som till största del ligger i stadsdelen Järva i Solna, men sträcker sig över gränsen till Sundbyberg och där utgör stadsdelen Brotorp.

Företaget Järvastaden AB, som samägs av Skanska och Vasakronan, planlägger marken. Byggherrarna Skanska, JM, Ikano och HSB bygger och säljer bostäderna.

De första invånarna flyttade in i september 2007.