ANNONS

Radhuset – från folkhem till exklusivt boende

Radhus på Rottnevägen, Bagarmossen. Husen byggdes på 50-talet.
Radhus på Rottnevägen, Bagarmossen. Husen byggdes på 50-talet.
Den som vill köpa radhus längs gröna linjen söderut får i snitt hosta upp omkring sju miljoner. Men grundidén med de småhus, rad- och kedjehus som byggdes i söderort under folkhemmets uppbyggnad och fram till 70-talet var en annan: Att göra egna hem tillgängliga för de som inte tjänade så stora pengar.
ANNONS

– De byggdes för att folk med lägre inkomster skulle ha möjlighet att bo bra. Det fanns ett inkomsttak, bara de som tjänade max 6000 om året fick köpa, berättar Mats Franzén, urbanforskare vid Uppsala universitet.

Blev populärt på 50-talet

Rad- och kedjehus byggdes redan under mellankrigstiden men det var på 50-talet som radhusbyggandet tog fart på riktigt.
– Framför allt för att husen är så yteffektiva vilket behövdes när städerna expanderade. Under miljonprogrammet ökade volymerna och i slutet av miljonprogramstiden, på 70-talet var en tredjedel av de hus man byggt inom ramarna för programmet enfamiljshus, säger Mats Franzén.
Men på 70-talet togs inkomsttaket för små- och radhusen på 6000 kronor bort. Det är den vändpunkten som har gjort att radhusen, till exempel längs linje 17, i dag kostar så mycket som de gör. Men att efterfrågan på den här hustypen ökar är lätt att förstå tycker Mats Franzén.

I slutet av miljonprogramstiden, på 70-talet var en tredjedel av de hus man byggt inom ramarna för programmet enfamiljshus

Mats Franzén, urbanforskare vid Uppsala universitet.

– Man får någonting lättskött nära natur och samtidigt stadsnära, det är ingen som tycker att Bagis är långt bort längre.
Största skillnaden mellan radhusen som byggdes då och de som byggs nu?
– På 50- och 60-talen byggde man mer ut från staden, i dag används hustypen framför allt när man förtätar. På en gammal villatomt kanske man kan få in tre, fyra radhus till exempel. Det är ett sätt att höja exploateringstalet, att bygga så många bostäder som möjligt på en liten yta.
Vilka köper radhus i dag jämfört med då?
– Att det är dyrare nu påverkar förstås. Det har gått från en folkhemsbebyggelse till en mer exklusiv boendeform. Det skulle vara intressant att se folkbokföringen på radhusägarna i till exempel Bagarmossen och jämföra yrkesgrupper med de som bor där i dag. Där ser vi nog en häftig skillnad.