Rådjur inne i fastighet – för tredje gången

Rådjur är extra hårt drabbade just nu.
Ett rådjur i sin rätta miljö.
Ett rådjur tog sig i förmiddags in i ett bostadshus i Finnboda i Nacka. Djuret var panikslaget, men fick hjälp att komma ut.
– Det sprang runt och och halkade på marmortrapporna, säger viltvårdaren Clarence Breding

Det var vid halv elvatiden som ett samtal kom till polisen om att rådjuret på något sätt lyckats ta sig in i ett trapphus på Finnbodavägen, och nu hade panik för att det inte kunde komma ut.

”Mötte det i trappen”

Viltvårdaren Clarence Breding från Nacka kommun ringdes in för att ta hand om problemet.

– Djuret hade kommit in i trapphuset och sprang runt och halkade på marmortrapporna där i förstugan. Jag mötte det i trappen och motade ut det mot gården, där några hyresgäster stod och såg till att det sprang ner mot kajen och vidare mot Kvarnholmen till. Det såg inte ut att ha skadats, säger han till Mitt i.

Tredje gången

Han tror att djuret tagit sig in när någon ställt upp en port – någon annan förklaring ser han inte.

Clarence Breding berättar att det var tredje gången på mindre än två veckor som rådjur tagit sig in till fastigheter i området. Vid de två tidigare händelserna har djuren förirrat sig in på innergårdar och inte kunna ta sig därifrån. I bägge fallen skadade sig djuren så illa när de i panik sprang emot murar och väggar att man var tvungen att avliva dem.

”De är trängda”

Men varför beter sig djuren så här?

– Det försvinner mer och mer av allmänningar och större gröna områden. Det finns ingen annan förklaring än att de är trängda.

Clarence Breding menar att fastighetsägarna i området måste se till att det finns stängda grindar till innergårdarna för att undvika att liknande händelser upprepas.