Även ett rådjurskid har skjutits på Lidingö

Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild.
Även ett rådjurskid misstänkt har skjutits olovligt på Lidingö. Kidet hittades i januari på Pilvägen.
Det är ett av de nio misstänkta jaktbrott som anmälts på ön under drygt ett år.

Det misstänkta jaktbrottet vid Långängens gård  förra veckan där ett rådjur sannolikt skjutits vid ett matningsställe fick stor uppmärksamhet.

Men det är inte det enda misstänkta jaktbrott som skett på Lidingö. Mellan januari 2017  och 28 mars i år har nio misstänkta jaktbrott anmälts på Lidingö. Sju av dem verkar dock enligt polisen vara trafikolyckor där föraren smitit. Det handlar om sex påkörda rådjur och en dovhjort. 

I två fall tror polisen dock att det rör sig om rådjur som dödats med skjutvapen. Det ena är är rådjuret som sköts vid matningsstället 19 mars. 

Det andra handlar om ett rådjurskid som hittades dött på Pilvägen 26 januari i år. Först trodde polisen att killingen blivit påkörd men senare konstaterade viltvårdare att den sannolikt skjutits med ett finkalibrigt vapen.

Jaktbrott av normalgraden är ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst ett år. Men det är även mot lagen att inte kontakta polis om man kört på vissa vilda djur. Polis kan då kontakta viltvårdare som komne ut och avlivar det skadade djuret.

– Det generella rådet är att man alltid ringer polisen om man kört på ett djur och är det minsta osäker på vad som gäller, säger Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö.

Fakta

Krock med vilda djur måste anmälas

Enligt lag måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

Källa: § 26 i Jaktlagen,  § 40 i Jaktförordningen