ANNONS

Rådjursolyckorna ökar

Förra året ökade antalet viltolyckor i Värmdö kommun – igen. Trots att rådjuren blir allt färre. Enligt viltvårdaren Göte Åberg hör de två omständigheterna ihop.

– Rävarna tar ju kiden, men trafiken tar nog nästan flest, säger han.
ANNONS

Förra året rapporterades 272 viltolyckor i Värmdö kommun till polisen. Det är den näst högsta siffran i länet.

Oftast sker flest viltolyckor vid kraftig snö eftersom djuren då har svårt att ta sig fram i skogen och letar sig fram på vägar i stället. Men så var det inte förra året. Den mest olycksdrabbade perioden var i stället i höstas.

– Den största anledningen tror jag är trafiken – den bara ökar och ökar i hela länet, säger Jens Höglind, viltansvarig på Nackapolisen.

Flest bilister krockade som vanligt med rådjur. Även dessa olyckor har ökat markant de senaste åren – trots att jägarna i kommunen vittnar om en minskande rådjursstam. Att rådjuren blir färre hör ihop med de ökade viltolyckorna, tror viltvårdaren Göte Åberg.

– Rävarna tar ju kiden, men trafiken tar nog nästan flest, säger han.

Han tror dessutom att det också finns ett stort mörkertal eftersom många struntar i att rapportera när de kör på vilt. Senast i fredags morse smet en bilist efter att ha kört på ett rådjur på Stavnäsvägen, enligt ett vittne som ringde polisen. En annan orsak till minskningen kan vara de senaste årens kalla vintrar. Den årliga jakten skjuter ju också av många rådjur. Men viltvårdaren Göte Åberg var på tolv eftersökningar vid rådjurskrockar – samtidigt sköt han bara tre rådjur under jakten.

Även viltvårdaren Åke Johansson får skjuta betydligt fler rådjur som blivit påkörda i trafiken än dem han skjuter under den vanliga jakten. I onsdags kväll var det dags igen.

– Jag hade gått och lagt mig när polisen ringde, berättar Åke Johansson.

Då var det bara att köra till Grisslingerakan, där olyckan inträffat. Där pratade Åke Johansson med bilisten som berättade att rådjuret sprungit ner mot vattnet. Med en ficklampa i pannan gick Åke ner mot stranden i mörkret och letade förgäves efter det skadade och kanske lidande djuret.

ANNONS

Det finns flera sätt att motverka viltolyckorna. Ett av dem är skyltar som varnar för vilt. Men dem tror Göte Åberg inte mycket på.

– Folk blir avtrubbade och respekterar inte skyltarna, säger han.

Viltstängsel är en annan beprövad metod. Men de kan vara svårt att föra upp på Värmdös landsvägar.

– Det är ju jättemånga infarter på till exempel Stavsnäsvägen, ­säger Jens Höglind på Nackapolisen.

Det gäller helt enkelt att bilisterna har bättre uppsikt.

– Lätta på gasen och titta er omkring, uppmanar Jens Höglind.

Viltvårdaren Åke Johansson låg och sov när han strax efter tio i onsdags kväll blev uppringd av polisen. En bilist hade kört på ett rådjur på Grisslingerakan och Åke åkte dit direkt. ­Tyvärr hittade han inte det skadade djuret.

Fakta

255 rådjur blev påkörda förra året

ANNONS