Rådmannen efter pedofildomen: ”Förstår att folk blir upprörda”

Mannen friades från förberedelse då det fanns en liten risk att ett barn skulle utsättas.
Mannen friades från förberedelse då det fanns en liten risk att ett barn skulle utsättas.
Solna tingsrätt friade mannen från Norrland som körde ner till Stockholm med avsikten att våldta ett barn på ett hotellrum. Nu förklarar rådmannen Örjan Härneskog hur rätten tänkte när de friade mannen.
– Vilket barn skulle ha kunnat blivit våldtaget här? Det fanns ju inget, säger han.

Det var inte brottsligt att ta kontakt med en kvinna och försöka få till en träff med ett väldigt ungt barn att ha sex med. Rådmannen Örjan Härneskog vid Solna tingsrätt förklarar för SVT hur rätten tänkte när de friade pedofilen från Norrland.

– Han hade planerat detta. Det är utrett och bevisat. Men sen kommer fråga två: Är all förberedelse till brott straffbar? Svaret är nej, säger han.

 I det här fallet fanns det inte några utsikter för mannen att genomföra en våldtäkt på ett barn.

Rådmannen Örjan Härneskog

Pedofil planerade att våldta barn på hotellrum – frias av rätten

Stötande handling inte alltid straffbar

Han säger att det finns ett utrymme i lagen för människor att göra saker som många anser är förskräckliga, stötande och olagliga – men de behöver inte vara straffbara enligt lag.

– Det krävs att förberedelsen har en rimlig chans att ge något resultat. I det här fallet fanns det inte några utsikter för mannen att genomföra en våldtäkt på ett barn.

Rådmannen Örjan Härneskog säger att chanserna var i princip obefintliga eftersom kvinnan som han pratade med i Stockholm tog kraftigt avstånd från mannens fantasier.

– Hans plan var att hon skulle ordna fram ett litet barn till honom, men det hade hon ingen plan att göra och det gjorde hon inte heller. Tvärtom gick hon till polisen.

Han ställer sig då frågan:

– Vilket barn skulle ha kunnat blivit våldtaget här? Det fanns ju inget.

Kameran och kondomerna då?

Mannen hade även med sig 30 000 i kontanter, kondomer och en filmkamera. Men det är bara pengarna som är bevis. Det andra är ”vardagliga föremål”  som rätten skriver ”knappast anses vara sådana föremål som är särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid våldtäkt”.

– Man får otrevliga associationer men kameran är inte till för att genomföra själva våldtäkten, säger Örjan Härneskog till SVT.

 Förberedelse till brott är inte straffbart i så många fall som folk tror.

Rådmannen Örjan Härneskog

Därför, säger han, ser rätten inte föremålen som hjälpmedel vid våldtäkt.

– Jag förstår att folk blir upprörda att folk har den här typen fantasier, och dessutom konkret planerar att de ska göra ett brott. Men mot det får man ställa att domstolarna dömer utifrån det riksdagen har beslutat ska vara lag. Förberedelse till brott är inte straffbart i så många fall som folk tror.