ANNONS

Höga radonhalter hittades i nytt bostadshus

Några radonmätningar gjordes aldrig i samband med att bostadshuset byggdes.
Några radonmätningar gjordes aldrig i samband med att bostadshuset byggdes.
"Det var irriterande, men det är ju ett problem som går att hantera", säger Bo C Johanson.
"Det var irriterande, men det är ju ett problem som går att hantera", säger Bo C Johanson.
Ett hus som byggdes 2009 hade radonhalter på 3.000 Bq/m3. Det är 15 gånger högre än gränsvärdet på 200 Bq/m3.
ANNONS

Det radondrabbade bostadshuset ligger i Filmstaden och byggdes 2009 av Skanska för HSB-Stockholm. Men de höga radonhalterna, som i värsta fall kan leda till cancer, hade de som flyttade in i huset för åtta år sedan ingen vetskap om.

– Det var irriterande, men det är ju ett problem som går att hantera. Det var några av lägenheterna som hade lite förhöjda radonvärden, men i grundmuren var det ganska höga halter, säger Bo C Johanson, som är bostadsrättsföreningen Garbios ordförande.

Radonet upptäcktes efter att föreningens styrelse insett att det aldrig hade gjorts några radonmätningar i samband med byggnationen.

– Vanligtvis får man inte något slutbevis för husbygge om man inte presenterar en radonmätning. Men av någon anledning begärde kommunen inte någon radonmätning i det här fallet.

I stället fick bostadsrättsföreningen göra egna radonmätningar, som visade på radonhalter över gränsvärdet i par av lägenheterna mot den östra fasaden. Radongasen tog sig in i de drabbade lägenheterna via en rörgenomförning i bjälklagets installationsgolv.

Hålen för rörgenomförningarna var tvungna att tätas, men en lägenhet hade fortfarande förhöjda radonhalter, utan att bostadsrättsföreningen kunde förstå varför.

Men av en slump fick Bo C Johanson syn på ett grävarbete vid Näckrosens tunnelbanestationen, strax intill huset.

– De jobbade med att gräva ett väldigt djupt hål. De grävde 25 meter djupt och allt material de grävde upp var rena grusåsen. Har man en sådan grusås är det inte så konstigt att det fortfarande kommer upp radon.

Nu ska dock problemet vara löst med en metod som leder bort radongasen från grundmuren.

ANNONS

Radon är ett vanligt problem i nyproduktion

Till skillnad mot vad många tror är radon ett vanligt problem i nyproduktion. Radon-konsulten Per Hallberg menar att minst hälften av alla nyproducerade bostadshus har förhöjda radonhalter.

– Det är helt klart ett problem med radon i nyproduktion, där byggnaderna egentligen ska vara radonsäkrade enligt lag från 1983. Men det finns väldigt många nybyggda hus med radonhalter långt över gränsvärdet. En förklaring är brådskan med att snabbt få upp nya bostäder, säger Per Hallberg till tidskriften VVS-Forum.

Fakta

Vad är Bq?

Bq står för becquerel, vilket är SI-enheten för radioaktivt sönderfall som infördes 1975. 1 Bq är ett sönderfall per sekund.

Enheten har fått sitt namn efter den franske fysikern Henri Becquerel, som tillsammans med makarna Marie Curie och Pierre Curie fick nobelpriset i fysik för undersökningarna av uransalternas strålning.

Källa: Wikipedia
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.